Prva žrtev Waymovih samovozečih avtomobilov je pes

Matej Huš

7. jun 2023 ob 23:09:59

Samovozeči avtomobili, s katerimi je Waymo prevozil že več kot milijonov kilometrov, so imeli prvo nesrečo, v kateri ni nastala le gmotna škoda. V rednem poročilu so zapisali, da je eno izmed vozil minuli mesec v San Franciscu povozilo psa, ki nesreče ni preživel. Waymo pravi, da je bila nezgoda neizogibna, čeprav je bil v vozilu rezervni voznik.

Avtomobil Jaguar I-Pace je vozil po ulici Toland v bližini Waymove garaže, ko je pes pritekel na cesto. Takrat je vozilo uporabljalo avtonomni način delovanja, četudi je na voznikovem sedežu sedel človek. Pes je pritekel tako nenadno izza ob cesti parkiranega vozila, da trka ni bilo možno preprečiti, so zapisali. Sistem je psa zaznal še pred trkom, a vozila ni mogel ustaviti. Človek v vozilu psa ni videl. Dodajajo, da je pes tekel "po nenavadni trajektoriji in hitro", zato vozilo ni zaviralo.

NHTSA (National Highway Traffic Association) zahteva, da proizvajalci in operaterji avtonomnih vozil poročajo o vseh nezgodah, ki se končajo s poškodbami ali škodo. V tem primeru je NHTSA prejela poročilo, podrobne preiskave pa niso začeli. V San Franciscu je odnos prebivalstva do avtonomnih vozil napet, zato lahko vsaka nesreča, četudi neizogibna, premakne občutljivo ravnotežje. Vseeno pa bo ključno vprašanje v tej nesreči, zakaj vozilo ni niti začelo zavirati - torej zakaj je ocenilo, da pes ne bo pritekel pred avtomobil, in kako hitro pred trkom je ugotovilo, da se bo to zgodilo.