Ker so Apple Maps zanič, prihajajo novi

Matej Huš

30. jun 2018 ob 08:44:12

Ko je Apple pred šestimi leti izdal zemljevide Apple Maps za iOS, je bil rezultat katastrofalen. Zemljevidi so bili tako pomanjkljivi in polni grotesknih artefaktov, da so povzročili pravcati kadrovski tsunami in seveda javno posmehovanje. Apple je po najboljših močeh krpal težave in izboljševal svoje zemljevide, a ti so obveljali za drugorazredno aplikacijo. Razlogov je več, zlasti na začetku je Apple rad poudarjal, da so dobili slabe zunanje podatke, a sedaj ima Apple vsega skupaj dovolj. V iOS 12 prihajajo povsem prenovljeni Apple Maps, ki bodo spisani od začetka in bodo uporabljali Applove podatke.

Pri TechCrunchu so dobili vstop v zakulisje in se obširno razpisali o novi verziji Apple Maps. Ta bo v prvi beta verziji pokrivala San Francisco in kasneje severni del Kalifornije, na koncu pa želijo v celoti preiti na sistem, ki temelji na Applovih podatkih. Celotne ZDA bodo pokrili leta 2019. Ni še znano, ali in kdaj bodo zemljevide posodobili tudi drugod.

Kot pojasnjuje Eddy Cue, ki je v Applu zadolžen za Maps, so ugotovili, da iz podatkov tretjih podjetij (TomTom, OpenStreetMap in drugi) nikakor ne bodo mogli izdelati zemljevidov, kot si jih želijo, zato so začeli podatke nabirati sami - podobno kot Google Street View. Applovi kombiji se vozijo po ZDA in s kamerami, GPS-om in lidarjem snemajo okolico. To so počeli zadnja štiri leta in ob tem zbrali podatke, ki jih bodo novi zemljevidi vključevali: ne le ceste, temveč tudi športne objekte, bazene, pešpoti, kolesarske poti, znamenitosti, dela na cesti itd. Podatke o prometu zbirajo z milijoni iPhonov, ki jih ljudje vozijo po svetu. Podatke po zagotovilih anonimizirajo že ob zajemu.