Začetek prodaje iPhona 5 v Sloveniji, Apple se opravičuje zaradi slabih zemljevidov v iOS 6

Matej Huš

29. sep 2012 ob 23:48:10

Ob izidu iOS 6 in novega iPhona 5 so bili uporabniki razočarani nad vgrajenimi zemljevidi, ki so bili milo rečeno površni. Ponekod so manjkale stavbe, ceste ali kar cela mesta, drugod so bile znamenitosti popačene do nerazpoznavnosti. To je manjši problem za Apple, hkrati pa voda na Googlov mlin, ki je bil začel izgubljati primat s svojim Google Maps in mu takšni spodrsljali pridejo še kako prav. Apple je zato hitro ukrepal.

Medtem ko se Steve Jobs navadno ni obremenjeval z opravičili (čeprav se je včasih vseeno moral opravičiti), če situacija ni bila res kritična, ampak je mnogokrat dejstva suho razglasil kot zaželene funkcionalnosti, se je Tim Cook politike lotil drugače. Apple je objavil odprto pismo, v katerem se je Cook opravičil za zadnji fiasko. Čeprav v njem kakšnih konkretnih zavez ali pojasnil ni dal, je zapisal, da je Applovo poslanstvo nuditi uporabnikom najboljšo mogočo izkušnjo. Z novimi zemljevidi, ki so bili del iOS 6, jim je to spodletelo, je dodal. Za napako se je opravičil in obljubil, da bodo zemljevide urno izboljšali (beri: popravili). Vmes pa je uporabnikom celo priporočil uporabo alternativ, in sicer Bing, MapQuest ali Waze oziroma celo Googlove ter Nokiine zemljevide.

Mimogrede povejmo, da so včeraj v Sloveniji na Simobilovih prodajnih mestih začeli prodajati novi iPhone 5. Povpraševanje je bilo po besedah prodajalca silovito, zato so vse zaloge že pošle, kdaj bodo na voljo nove, pa ne vedo. Prvi ljudje so pred poslovalnicami začeli zbirati že včeraj in ob polnoči jih je v Ljubljani čakalo že okoli trideset, zjutraj pa več kot 80. Čakali so z razlogom, saj je bilo na vsakem prodajnem mestu na voljo le okoli dvajset aparatov, so povedali v Simobilu.