Huawei nadaljuje osamosvajanje od Androida z lastnimi zemljevidi

Dare Hriberšek

18. avg 2019 ob 21:55:28

Huawei, čigar uporaba Googlovih storitev je pod velikim vprašajem že vse od meseca maja, ko jih je na črno listo uvrstila ameriška administracija, je le dober teden po obelodanitvi lastnega operacijskega sistema HarmonyOS najavil še lastno alternativo za Google Maps.

Kot poroča China Daily, v družbi načrtujejo izvedenko zemljevidov pod imenom Map Kit, ki vsaj sprva ne bo na voljo običajnim uporabnikom, pač pa orodje za razvijalce aplikacij, ki za svoje delovanje potrebujejo digitalne zemljevide. Podrobnosti so nejasne, a Map Kit naj bi uporabljal podatke lokalnih zemljevidov, pokrival okoli 150 držav in bo na voljo v 40 jezikih. Dohiteti Google, ki je svoje zemljevide s prevzemi in lastno floto mapirajočih vozil pili že skoraj petnajst let, pač ni mačji kašelj. Sta pa k projektu že pristopila Yandex, bolj znan kot ruski Google in Booking Holdings, sicer krovno podjetje Booking.com. Yandex že zdaj trži svoje zemljevide in za razvijalce tudi ustrezno API storitev.

Mimogrede, Huaweiju se jutri izteče 90-dnevna licenca, ki jo je maja odobrila vlada v Washingtonu in ki podjetju omogoča sodelovanje z ameriškimi družbami. Kot te dni, sicer iz neuradnih virov, poročajo agencije, bo ta licenca obnovljena za še nadaljnje tri mesece.