Applove novosti: iOS 9, OS X El Capitan, Apple Music, watchOS 2, Apple Pay

Matej Huš

9. jun 2015 ob 09:46:31

Apple je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil množico prihajajočih izdelkov, storitev in drugih novosti. Obetamo si lahko novo verzijo OS X, iOS 9 in watchOS 2 izboljšana Apple Pay in CarPlay, Apple Music ter še nekaj manjših osvežitev.

OS X. Nove verzija operacijskega sistema za Applove namizne in prenosne računalnike se bo imenovala OS X El Capitan. Spremembe bodo tako pri uporabniški izkušnji kakor poskočnosti. Prenovljen brskalnik Safari bo na primer podpiral pripenjanje spletnih strani v vrstico z zavihki tako, da jih enostavno z miško potegnemo skrajno v levo. Strani bodo tam tudi ostale in bodo spet na voljo ob vsakem ponovnem zagonu. Prav tako bo laže ugotoviti, od kod prihaja kakšen zvok oziroma kateri zavihek je odprl video ali avdio datoteke, ter jo utišati. Tudi Spotlight je postal inteligentnejši, saj sedaj razume vprašanje v naravnem jeziku. Aplikacija za zapiske (Notes) je nova, Mission Control pa izboljšan. Najbolj očitna razlika pa je nova pisava, ki bo odslej San Francisco, s čimer se bo OS X El Capitan (pa tudi iOS) poenotil s pametnimi urami. Apple trdi, da se v novem OS X programi odpirajo 1,4-krat hitreje, preklapljanje poteka dvakrat hitreje, PDF-ji pa kar štirikrat hitreje. Za hitrejši izris grafike je namesto OpenGL tu Metal. OS X El Capitan bo brezplačno na voljo jesen, razvijalci pa ga lahko začno preizkušati že sedaj. Verjamemo lahko, da ga bodo uporabniki hitro posvojili, saj jih kar 55 odstotkov uporablja najnovejšo verzijo OS X Yosemite, medtem ko je med Windows takih z 8.1 le 7 odstotkov.

iOS. Naslednji operacijski sistem, ki bo dobil posodobitev, je iOS za mobilne naprave. Novi iOS 9 je predvsem pametnejši, ko gre za razumevanje ljudi in interakcijo z njimi. Sveti gral uporabniških vmesnikov je pač naravna interakcija namesto iskanja s ključnimi besedami, čemur se je osebna asistentka Siri že kar precej dobro približala. V novi verziji dobiva funkcijo Proactive, ki ji omogoča predlaganje aplikacij in podobnega glede na uro, datum in lokacijo. Siri bo delovala tudi podobno kot Google Now na Androidu, torej bo spremljala naš urnik, sestanke in druge aktivnosti, prebirala bo lahko prejeto elektronsko pošto (tudi z namenom identifikacije kličočih številk, ki jih nimamo v imeniku, so se pa recimo kdaj pojavile v elektronski korespondenci).

Spotlight bo tesneje integriran v iOS in bo zmogel iskati po celotni napravi, pretvarjati med enotami brez povezave z internetom itd. Glavna razlika v primerjavi z Googlom ali Microsoftom je lokacija prepoznave govora - slednja to počneta v oblaku, izkoriščata lastne strežnike ter podatke pošiljata prek interneta, medtem ko Google vso prepoznavanje izvede lokalno na napravi. Prenovljena je tudi aplikacija Maps za zemljevide, ki podpira tudi podatke o javnem prevozu z vlakom, podzemno železnico in avtobusi v dobrih 20 mestih po celem svetu.

News for iOS 9 bo nudila novice v obliki, primerni za hitro nalaganje in pregledno branje na zaslonih mobilnih naprav, podobno kot to že počne Flipboard iz App Stora. V News sodelujejo številni (za zdaj ameriški, britanski in avstralski mediji), npr. CNN, Wired, Time. Podpira tudi druge, a s partnerskimi deluje bolj gladko.

Nekaj sprememb se nanaša posebej na iPad zaradi njegove specifičnosti. Tako bo imela tipkovnica bližnjice za izrezovanje, kopiranje in lepljenje ter možnost spremembe v trackpad. Pri uporabi več aplikacij hkrati (multitasking) zna iOS 9 isto kot Microsoftov Surface, torej postavitev druge ob drugi. Ta način (split-screen mode), ki omogoča razdelitev po zaslonu 50-50 ali 70-30, bo na voljo le v iPad Airu 2 in novih, prihajajočih.

Pod pokrovom je iOS 9 hitrejši in manj požrešen, pravijo. Potrebuje 1,8 GB prostora (medtem ko iOS 8 kar 4,6 GB) in zaradi varčnosti omogoča do tri ure daljšo avtonomijo. Razvijalci ga že lahko dobijo, javna beta sledi julija. Deloval bo na čisto vseh napravah, ki podpirajo iOS 8, torej v končni fazi tudi na iPhonu 4S.

Apple Music. Prihodnost glasbe ni prodaja digitalnih albumov temveč poslušanje na zahtevo (streaming). Tega se je zavedel tudi Apple, zato so pripravili Apple Music. Storitev bo stala 10 dolarjev mesečno ali 15 dolarjev za družino z do šestimi člani. Delovati bo začela julija. V plačljivi verziji bo moogče albume in sezname predvajanja prenesti na disk za kasnejše predvajanje brez internetne povezave, v brezplačni verziji pa bo mogoče poslušati le radijske postaje. Možnost Connect bo ustvarjalcem omogočala stik s poslušalci, tako da bodo lahko z njimi delili skladbo, fotografije, sporočila. Apple Music je integriran s Siri in če ji rečemo, naj predvaja skladbo z največ omembami na Twitterju v minulem letu, bosta to znala storiti. Ključni problem bi utegnila biti zamuda, saj Apple prodira na trg, kjer je Spotify že zelo velik igralec, pa sploh ni edini. Apple upa, da bo skladovnica 30 milijonov skladb dovolj. Apple Music pride jeseni tudi na Android.

Apple Pay. Doslej je bil Applov sistem za plačevanje s telefonom omejen zgolj na ZDA, sedaj pa prihaja tudi v Veliko Britanijo; prav tako bo podprtih še več bank in vrst kreditnih kartic (oziroma procesnih centrov). V Britaniji bo podpiral 250.000 terminalov (ter tudi londonski javni promet, a podrobnosti o integraciji s kartico Oyster še niso znane), na voljo pa bo od julija. Aplikacija Wallet bo na mobilnih napravah integrirala vse vrste kartic (kreditne, debetne, plačilne, zvestobe itd.), tako da se stari Passbook poslavlja.

CarPlay. Pametni avtomobili so še stvar prihodnosti, a tudi trenutni avtomobili dobivajo čedalje več pomagal. CarPlay bo odslej podpiral zaslone različnih velikosti in gostote točk (DPI) ter različne aplikacija proizvajalcev avtomobilov, ki bodo lahko delovali prek CarPlay. Tako bo mogoče neposredno v CarPlayu spremeniti radijsko postajo, temperaturo klimatske naprave ipd., če bodo proizvajalci seveda to želeli in omogočili.

watchOS 2. Applova pametna ura bo dobila prvo večjo programsko nadgradnjo. Najpomembnejša razlika se skriva v drobovju, saj bo novi sistem aplikacijam omogočal strojni dostop do mikrofona, zvočnika, pospeškomera, merilnika srčnega utripa (HealthKit) in digitalne krone. Druge novosti so namenjene temu, da bo ura bolj uporabna in tudi lepša, saj bo omogočala izbirno lastnih ozadij, odgovarjanje na elektronsko pošto, podporo za Apple Pay itd. HealthKit bo meril kopico novih parametrov, med drugim tudi izpostavljenost UV-žarkom, koliko presedimo ter menstrualni cikel. Na voljo bo jeseni in to brezplačno, razvijalci pa jo lahko začno testirati že danes. Za delovanje seveda potrebuje iPhone 5 ali novejši z iOS 8.2 ali novejšim.