Huawei bo uporabljal TomTomove zemljevide

Matej Huš

20. jan 2020 ob 19:56:48

Huawei nadaljuje postavljanje alternativnega ekosistema in iskanje ponudnikov storitev za svoje telefone, ki bodo neodvisni od Googla. Zaradi prepovedi, ki jo imajo ameriška podjetja za sodelovanje s Huaweijem, Kitajci iščejo druge partnerje. Zemljevide bo odslej namesto Googla (Google Maps) ponujalo nizozemsko podjetje TomTom. Dogovor v resnici ni svež, a sta ga podjetji javnosti razkrili šele sedaj.

TomTom se je včasih ukvarjal z več področjih, od lani pa so osredotočeni na zemljevide in aplikacije za navigacijo (telematiko so prodali Bridgestonu). TomTomov tiskovni predstavnik Remco Meerstra je potrdil, da je dogovor sklenjen, in sicer že nekaj časa. Ni pa želel razkriti drugih podrobnosti. Ne vemo, kdaj lahko pričakujemo prve telefone s TomTomovi zemljevidi in kaj vse bodo nudili. Vemo pa, da zagotovo zemljevide, podatke o prometu ter navigacijo.

Pred časom so se pojavljale informacije, da bo Huawei izdelal lastno aplikacijo oziroma cel ekosistem za zemljevide in navigacijo. Map Kit, kot bi se imenoval, naj bi poleg navigacije nudil tudi naprednejše storitve, denimo obogateno resničnost. A sedaj kaže, da je ta projekt vsaj nekoliko na stranskem tiru.