Boj za internetno nevtralnost v ZDA se nadaljuje

Matej Huš

16. jan 2018 ob 20:02:16

Pred mesecem dni je nevtralnost interneta utrpela enega največjih udarcev, ko je ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) s tremi glasovi proti dvema izglasovala, da internet ni več javna storitev (telekomunikacije), kar bi ponudnike obvezovalo k zagotavljanju nevtralnosti, temveč informacijska storitev. Odločitev, ki je dvignila ogromno prahu tako v ZDA kakor v tujini, se lahko v naslednjih 30 dneh še razveljavi.

Spomnimo, da je FCC leta 2015 potrdil nevtralnost interneta, čemur so republikanci že tedaj odločno nasprotovali. Ko je prisegla Trumpova administracija, so se spremenila razmerja moči v FCC, kjer imajo sedaj republikanci tri od petih glasov. Ena izmed prvih stvari je bila zato odprava nevtralnosti interneta. Toda demokrati in ostali zagovorniki nevtralnosti interneta niso vrgli puške v koruzo, temveč poizkušajo odločitev FCC-ja razveljaviti v senatu. Tam namreč lahko v 60 delovnih dneh z absolutno večino odpravi odločitev FCC-ja. Problem pa je, da je trenutno v senatu 51 republikanci, demokrati pa imajo zagotovljenih 49 glasov.

Trenutno imajo za glasovanje o nevtralnosti interneta na svoji strani še republikansko senatorko iz Maina, torej imajo skupno točno polovico glasov. V takem primeru bi rezultat glasovanja odločil predsednik Mike Pence, ki pa je republikanec. Zato demokrati sedaj na vse načine lobirajo, da bi si zagotovili še 51. glas. Časa imajo še približno mesec dni. Poleg tega se obetajo tudi tožbe zoper FCC - tudi leta 2015 so, tedaj nasprotniki, tožili FCC, a niso uspeli.

Toda četudi demokratom v senatu uspe, zgodba še ne bo končana. V takem primeru mora sprejeto resolucijo podpisati še predsednik oziroma, če predsednik vloži veto, dobiti dvotretjinsko večino v predstavniškem domu. Do leta 2017 se je le enkrat zgodilo, da bi senat razveljavil odločitev kakšne vladne agencije po zakonu CRA. Odkar je oblast prevzel Trump, pa se je število nasprotovanj povečalo. Lani so odločitve vladnih agencij petnajstkrat uspešno izpodbili in razveljavili.