FCC potrdil nevtralnost interneta v ZDA

Matej Huš

26. feb 2015 ob 22:09:46

Zvezna komisija za telekomunikacije v ZDA (FCC) je danes sprejela pomembno odločitev. S tremi glasovi (vsi demokrati) za in dvema proti (oba republikanca) so odločili, da bo v ZDA internet reguliran kot javna storitev, kar z drugimi besedami pomeni potrditev nevtralnosti interneta.

To pomeni, da je prepovedano blokirati dostop do legalnih strani, storitev, vsebin in naprav na internet. Prav tako ni dopustno omejevati hitrosti ali kakovosti dostopa do posameznih storitev v primerjavi z drugimi storitvami; dostop do vseh mora biti enak. Plačljiva prioritizacija ni dovoljena, torej ponudniki vsebin ne bodo mogli plačati za prednostno obravnavo svojega prometa. S tem je FCC zaščitil odprt internet in zagotovil, da bo internet še vedno omogočal dostop do vseh legalnih informacij brez omejitev ter brez nepravične prednosti za bogatejša in večja podjetja. To pomeni tudi, da ponudniki dostopa do interneta za uporabnike (last-mile) ne morejo zaračunavati pasovne širine Netflixu, YouTubu in podobnim, čeprav nanje odpade največji delež prometa. Pravila tudi izenačujejo mobilna in fiksna omrežja, saj prva nimajo več odpustkov in izjem.

Predlog predsednika komisije Toma Wheelerja so v petčlanski komisiji po pričakovanju podprli, pri čemer so glasovali povsem po strankarski pripadnosti. S tem je FCC končala eno poglavje v dolgi bitki za nevtralnost interneta. Prvotni dogovor je namreč lani na sodišču padel. Novi, kompromisni predlog je vseboval možnost zakupa prednostnega prenosa podatkov, česar javnost ni podprla. Ko ji je v bran stopil Barack Obama, je Wheeler pripravil nov predlog, ki je bil sedaj sprejet.

Zgodba seveda še ni končana, saj lahko pričakujemo izpodbojne tožbe ponudnikov dostopa do interneta. Mogoče pa jim tega niti ne bo treba, ker republikanci, ki imajo večino tako v senatu kakor v predstavniškem domu, pripravljajo svoj predlog zakona. Ta bi sicer obdržal elemente nevtralnosti, a bi internet preklasificiral iz javne storitve v regulirano informacijsko storitev ter FCC-ju odvzel nekatere pristojnosti pri regulaciji interneta. Glede na Obamovo predanost nevtralnosti interneta in njegovi pravici veta sicer republikanskega uspeha v tem predsedniškem mandatu ni pričakovati.

V Sloveniji je nevtralnost interneta že uzakonjena.