Amazon v Luksemburgu pridobil 250 milijonov evrov nezakonite pomoči

Matej Huš

6. okt 2017 ob 08:07:00

Evropska komisija je v preiskavi ugotovila, da je Amazon v Luksemburgu, kjer ima sedež njegova evropska podružnica, zaradi dogovorov o plačilu nižjih davkov pridobil 250 milijonov evrov nezakonite državne pomoči. Ker je bil s tem v privilegiranem položaju v primerjavi z ostalimi podjetji, bo moral ta denar vrniti. Izterjati ga bo moral Luksemburg, so sporočili iz Evropske komisije. Pri tem je pomembno poudariti, da ne gre za globo, temveč zgolj poračun premalo plačani davkov in zakonite obresti. Vrednost 250 milijonov evrov je ocena Komisije, točno številko bo moral izračunati in izterjati Luksemburg, ki se seveda lahko še pritoži. To je podobna odločitev kot v primeru Appla in Irske, kjer je Komisija ugotovila 13-milijardni manko pri plačilu davkov, a zgodba zaradi pritožb še ni zaključena.

Evropska komisija je junija 2013 pričela preiskavo davčnih stališč nekaterih držav, decembra 2014 pa preiskavo razširila na vse države članice. Davčna stališča so dogovori, ki jih podjetja sklenejo z državami in jim omogočajo plačevati nižje davke od splošno predpisanih stopenj (navadno z uporabo slamnatih podjetij in zapletenih verig povezanih podjetij, prek katerih se denar preliva po transfernih cenah), ki veljajo za vsa ostala podjetja brez posebnih dogovorov. Evropska komisija take dogovore načeloma prepoznava kot nedovoljeno državno pomoč. Tega ne počno samo računalniške multinacionalke, temveč je praksa razširjena po vseh panogah. Oktobra 2015 so ugotovili, da sta Italija in Nizozemska dali nedovoljene odpustke Fiatu in Starbucksu, januarja 2016 so ugotovili 35 takih primerov v Belgiji, avgusta lani pa že omenjen primer Appla na Irskem.

Amazonova struktura, ki jo je odobril Luksemburg, je bila ustvarjena z namenom izmikanja plačilu davkov. Amazon EU izvaja prodajo v EU in ima dobrih 500 zaposlenih. Vsi nakupi v EU so bili knjiženi na to družbo. Amazon Europe Holding Technologies pa je holdinška družba brez zaposlenih, prostorov ali dejavnosti, ki je lastnik intelektualne lastnine za Evropo. Amazon EU je dobičke prelival na holdinško družbo, ki je bila pravnoformalno komanditna družba, zato njeni dobički niso obdavčeni pri družbi, temveč pri partnerjih, ki pa jih še niso priglasili. Amazon je leta 2003 dobil davčno stališče Luksemburga, da se davčna osnova delujoče družbe izračuna na tak način, leta 2011 pa so stališče podaljšali. Amazon EU je več kot 90 odstotkov dobička pretočil v holding, kar je preveč. Komisija je ugotovila, da so bila plačila za intelektualno lastnino, ki jo holding nesporno ima, višja kot v ZDA, zato meni, da gre za izogibanje plačila davkov. Plačila med Amazonom EU in holdingom namreč niso odsevala ekonomske realnosti. Po oceni Komisije je Amazon EU davčno osnovo znižal na četrtino dejanske.