Amazon in EU sta se poravnala

Matej Huš

20. dec 2022 ob 21:47:11

Spletni gigant Amazon se je izognil kazni v EU, saj se je poravnal z Evropsko komisijo. S tem se je zaključila preiskava, ki jo je Komisija začela leta 2019 zaradi suma, da Amazon zlorablja informacije, ki jih ima o prodajalcih prek svoje platforme, da neupravičeno favorizira lastne storitve. Leto pozneje so Amazon uradno obtožili kršitev protimonopolne zakonodaje.

Amazon je imel močan interes za poravnavo, saj bi mu bila Evropska komisija v nasprotnem primeru lahko izrekla večstomilijonsko globo. V poravnavi se je podjetje zavezalo, da ne bo uporabljalo nejavnih podatkov o poslovanju pogodbenih partnerjev in prodajalcev na Amazonovi platformi za favoriziranje lastnih storitev ali izdelkov. Obljubili so tudi, da bodo vse ponudbe obravnavali enakovredno, ko bodo izbirali zmagovalce Buy Boxa, in prikazali tudi drugouvrščenega, če bo zadosti različen. Buy Box je izpostavljeno okence, ki prikazuje ponudbe, ki jih Amazon posebej promovira kot najboljše. Amazon bo postavil tudi nediskriminatorne pogoje in kriterije za vključitev prodajalcev v Prime, jim omogočil svobodno izbiro dostavnih služb in teh podatkov ne bo uporabljal za lastne prednosti.

S tem se je Amazon izognil globi, ne da bi formalno priznal krivdo. Podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager je ob tem dejala, da je Evropska komisija postavila nova pravila, kako sme Amazon delovati v Evropi. Amazon ne bo mogel več izkoriščati svoje dvojne vloge - kot prodajalec in ponudnik tržnice - kar bo koristilo vsem prodajalcem in potrošnikom. Amazon je izrazil zadovoljstvo, da so izpolnili zahteve Evropske komisije, čeprav se s številnimi očitki ne strinjajo.