Amazon v Evropi lani ni plačal davka na dobiček, ker je prikazal izgubo

Matej Huš

21. apr 2022 ob 16:28:28

Amazonova evropska podružnica, ki je registrirana v Luksemburgu, je lani ustvarila 1,16 milijarde evrov izgube, zaradi česar niso plačali nič davka na dobiček. Namesto tega so dobili približno milijardo evrov davčnega dobropisa, čeprav so ustvarili rekordne prihodke. Lani so ustvarili 51,3 milijarde evrov prometa, kar je 17 odstotkov več kot leto pred tem. Podjetje Amazon EU Sarl skrbi za prodajo Amazonovih izdelkov v državah EU, a hkrati plačuje visoke licenčnine in druge odhodke ostalim podjetjem v skupini, zato ne izkazuje dobička. Lani so v Evropi za surovine in tekoče stroške plačali 37 milijard evrov, za zunanje stroške pa 15 milijard dolarjev. Podobno je bilo tudi v letu 2020, ko so prav tako imeli izgubo.

Spomnimo, da je Amazon lani uspel s pritožbo v davčnem sporu z Evropsko komisijo. Ta mu je bila naložila plačilo 250 milijonov evrov davka, ker naj bi bil Amazon v Luksemburgu nepravično ugodno obravnavan. Sodišče Evropske unije je odločitev odpravilo, češ da Komisija ni dokazala, da je Amazon res kršil zakonodajo in prejel neupravičene odpustke. Komisija se je na odločitev sodišča potem pritožila, primer pa še ni končan.

Amazonov tiskovni predstavnik pa je lanske rezultate komentiral z besedami, da podjetje normalno plačuje vse davke v evropskih državah, kot jih mora. Zatrjuje, da so prihodki, dobiček in davki normalno obračunani v vsaki državi posebej. Amazon seveda nima v vsaki državi svoje podružnice, zato posluje prek luksemburške. Trdijo, da plačujejo več sto milijonov evrov davka na dobiček vsako leto. Dodajajo, da veliko vlagajo, s čimer ustvarjajo nova delovna mesta in infrastrukturo v Evropi. Lani pa je imela evropska podružnica pač izgubo, ker da so odprli 50 novih lokacij v Evropi in ustvarili 65.000 delovnih mest, so sklenili.