Prihajajo televizorji z ločljivostjo 8K

Matej Huš

2. sep 2017 ob 14:05:19

Prve delujoče prototipe televizorjev z ločljivostjo 8K smo videli že pred leti, a je ostalo pri tem. Vsako leto nam na sejmih pokažejo nekaj novih modelov, končnim uporabnikom pa je prvega začel prodajati šele Sharp predlani, a je bil s ceno krepko nad 100.000 dolarjev bolj zanimivost kot uporaben kos elektronike. Vmes je tudi YouTube že dobil kakšen posnetek z ločljivostjo 8K, medtem ko televizija ni posvojila še niti 4K. To ni presenetljivo, saj je 8K precejšen zalogaj tudi za kamere. Kakorkoli, Sharp je sedaj predstavil pri televizor 8K, ki ima vsaj približno normalno ceno.

Sharp Aquos 8K ima diagonalo, ki meri 70 palcev oziroma 178 centimetrov, zmore pa prikazati 7.680 x 4.320 točk, kar je 16-krat od trenutne ločljivosti Full HD (1080p). Kaj več podrobnosti Sharp niti ni razkril, razen tega da televizor prvi dobijo Kitajci. Tja prispe oktobra, na Japonskem se prodaja prične decembra, na Tajvanu februarja in končno marca v Evropi. O ceni še ni podatkov, predvidevajo pa, da bo okrog 9000 evrov.

Glavno vprašanje pri tako visokih ločljivostih je seveda, ali se vse skupaj splača. Televizorji niso monitorji, v katerem bi zrli z razdalje pol metra, temveč jih navadno gledamo čez pol dnevne sobe. Človeško oko nima neomejene ločljivosti, zato bi morali 70-palčno televizijo gledati z razdalje kakšnega metra, da bi opazili razliko med 8K in 4K. Tako visoke ločljivosti postanejo pomembne pri ekstremno dolgih diagonalah, kjer pa nastopi kopica drugih problemov, kako takšne panele sploh izdelati. Še več, za uporabo 8K je treba prilagoditi celoten ekosistem. Pri 120 sličicah na sekundo bi video v ločljivosti 8K zavzemal ogromnih 48 Gb/s. To je treba nekam shraniti pa tudi prenos ni enostaven. HDMI in DisplayPort že potrebujeta nadgradnjo, da bi zmogla 8K z najvišjimi frekvencami.