Na YouTubu prvi posnetek v ločljivosti 8K

Matej Huš

9. jun 2015 ob 22:32:04

Googlov YouTube je dobil prvi posnetek, ki je za ogled na voljo tudi v ločljivosti 8K (oziroma 7680 x 4320 točk). Medtem ko so 4K podprli že pred petimi leti in danes ne manjka posnetkov v tej resoluciji, smo morali na 8K počakati.

V Googlu so sicer povedali, da je YouTube ločljivost 8K formalno podpiral že od leta 2010, da pa so letos dodali napis 4320p v meni. Uporabniki po svetu ugotavljajo, da se je zadnja sprememba zgodila šele pred dnevi. Glede podpore posnetkov pa ne moremo reči ni konkretnega, ker do včeraj ni bilo naloženega nobenega posnetka v tej ločljivosti, torej je tudi podpora bolj filozofsko vprašanje.

Kakorkoli, posnetek Ghost Towns, dasi 8K za zdaj deluje le v Chromu. Posneli so ga s kamero RED Epic Dragon 6K v pokončni orientaciji in potem v Adobe After Effects zložili skupaj v 8K. Nekaj kadrov so preprosto preskalirali s 6,1K na 8K in izostrili. Problem je, da je kamer s podporo 8K trenutno sila malo, več pa jih pričakujemo konec leta in zlasti prihodnje leto. Prav tako razen nekaj prototipov zaslonov z ločljivostjo 8K. Google upa, da bo tudi z YouTubom uspe pospešiti prehod k višjim ločljivostim, a najprej bomo tako ali tako morali osvojiti 4K.