Redno oddajanje pričenja prva 8K televizija

Dare Hriberšek

2. dec 2018 ob 23:41:03

Japonska družba NHK bo v decembru pričela oddajati programa BS8K v ločljivosti 8K, za poglobljeno izkušnjo televizije prihodnosti pa bo sliko spremljal tudi 24-kanalni prostorski zvok. Tehnologijo, imenovano Super-hi vision, je podjetje razvilo samo, dnevno pa načrtujejo 12 ur programa. Upajo tudi, da bodo v novem formatu leta 2020 že prenašali olimpijske igre v Tokiu.

Za premierni večer so pripravili Kubrickovo Odisejo 2001, za kar so morali pri Warner Bros posebej za njih ponovno skenirati negative v novi ločljivosti. Film je bil namreč za razliko od večine drugih, ki so posneti na 35 mm film, posnet na 70 mm trak, kar je bila v času snemanja najvišja mogoča kakovost.

Največja težava, s katero se morajo spoprijeti pri BS8K pa je verjetno dejstvo, da ima danes le malo ljudi potrebno opremo za ogled njihovega programa. Sharp, Samsung in LG sicer že ponujajo televizorje v tej ločljivosti, a take naprave še vedno stanejo severno od 10.000 evrov. Poleg tega je za sprejem programa potreben še 8K satelitski sprejemnik, Sharpov denimo stane le malo manj kot 2000 evrov, za prenos podatkov do televizorja pa potrebuje štiri HDMI kable in še enega ločenega za prenos zvoka.