LG-jev pogled v prihodnost: TV z 8k

Matej Huš

4. sep 2014 ob 19:47:28

Na berlinskem sejmu IFA še zdaleč ne gre le za pametne telefone in tablične računalnike, ali pa zgolj mobilne naprave, kot bi lahko napak sklepali iz dosedanjih novosti. LG je eden izmed proizvajalcev, ki kaže prihodnost televizorjev. Ta bo ponudila ločljivost 8k oziroma 7.680 x 4.320 oziroma štirikrat več kod 4k.

Sicer LG ni čisto prvi, ki je pokazal televizor s tako ločljivostjo, saj je prototip že na lanskem CES-u predstavil Sharp. Vseeno pa smo še daleč od komercialnih izdelkov in mogoče je prav na tem področju LG prišel najdlje. Pokazali so televizor z 98 palcev (2,49 metra!) dolgo diagonalo, kar je več od razpona rok košarkarjev, ki podpira 120 Hz osveževanje slike. Predstavljeni model ima še štiri procesorje, ki skrbijo za izris slike, medtem ko bo imel končni izdelek le enega.

Kdaj bo končni izdelek naprodaj, pa ni odvisno le od tehnologije, temveč tudi od ponudnikov storitev. Na področju ločljivosti televizorjev se ponavlja zgodba, ki smo jo spremljali pri razvoju procesorjev, ki so prehiteli programsko opremo. Noben problem ni bil izdelati 64-bitnega procesorja, medtem je programska oprema capljala zadaj. Podobno nimamo kaj dosti vsebin niti v ločljivosti 4K, kaj šele v 8K. Zato je LG povedal, da čeprav bi lahko svoj televizor 8K izdali že prihodnje leto, bodo počakali na razvoj trga, preden se bodo odločili, kaj storiti s tehnologijo.