Novi televizorji 8K porabijo več energije, kot dovoljuje EU

Matej Huš

25. okt 2022 ob 18:55:06

Predlanska uredba Evropska unije je zaostrila pogoje in zahteve za okoljsko primerno zasnovo za elektronske prikazovalnike slike, kamor uvrščamo tudi televizorje. Lanska delegirana uredba pa je spremenila še zahteve za označevanje energetske učinkovitosti naprav, in sicer je lestvico premaknila navzgor. Strožji pogoji za prodajo bodo začeli veljati 1. marca prihodnje leto, kar bi lahko v EU povsem blokiralo prodajo najnovejših televizorjev z ločljivostjo 8K.

Proizvajalci že svarijo, da se strogim merilom ne bodo mogli prilagoditi. Opozarjajo, da je bila uredba napisana z mislijo na televizorje v ločljivostih HD ali 4K, medtem ko za 8K poraba energije poskoči. To je pričakovano, ker imajo ti televizorji štirikrat več pik, ki jih je treba krmiliti in osvetljevati. Po trenutni veljavni zakonodaji lahko televizorji OLED porabijo nekoliko več energije, microLED in 8K pa so izvzeti, a od 1. marca 2023 ni predvidenih več nobenih izjem. Težave bi lahko imeli tudi nekateri modeli 4K.

Po novih pravilih, ki so že sprejeta, bodo morali imeti televizorji z 8K indeks energetske učinkovitosti (EEI) pod 0,90. To v praksi pomeni, da bo 40-palčni televizor smel porabiti največ 48 W energije, 55-palčni 84 W in 88-palčni 178 W. Tako učinkovitih televizorjev 8K na trgu še ni. Indeks EEI so določali na podlagi televizorjev, ki so bili naprodaj v letih 2012-2017, zato je dobro postavljen do HD in UHD. Za večje ločljivosti pa televizorjev takrat še ni bilo, zato so morali mejo postaviti bolj na slepo. Pri tem so bili preveč optimistični, se zdi.

Televizorji z 8K porabijo več energije, ker imajo več pik, ki terjajo krmiljenje. Hkrati so pike manjše, zato mora biti osvetlitev LCD-ja močnejša, da se dovolj svetlobe prebije skozi panel. Zato 8K porablja več energije, čeprav je enako svetel kot 4K. Rešitev bi bila prilagoditev tehnologije in panelov, a se to ne more zgoditi do marca. EU lahko bodisi prilagodi pravila bodisi njihovo spoštovanje meri kreativno. Težko pa si predstavljamo, da bodo televizorji 8K čez pol leta resnično izginili z evropskih prodajnih polic.