Po pričakovanjih konec Linuxa v Münchnu

Matej Huš

16. feb 2017 ob 00:37:58

Kot smo predvidevali, je rdeče-črna koalicija (CDU+SPD) v münchenskem mestnem svetu danes s prepričljivo večino izglasovala prehod na Windows Basic Client do leta 2020 in ostalo "standardno programsko opremo" (Word, Excel, Powerpoint), s tem pa prenehanje uporabe odprtokodne programske opreme. S tem se zaključuje ena največjih zmag Linuxa, ki se je zaradi lobiranja in nezadovoljstva uporabnikov sprevrgla v svoj antipod in postala eden največjih porazov odprte kode. Do konca leta 2020 bodo razvili omenjenega odjemalca in novo arhitekturo, na katero bodo migrirali računalnike mestne uprave.

V prihodnjih letih (do 2020) se bodo lahko posamezni oddelki odločili, ali bodo vztrajali na Linuxu ali pa bodo prestopili na Windows. Kasneje te možnosti ne bo več, saj bodo vsi prešli na Windows Basic Client. Podžupan Josef Schmid pojasnjuje, da je težave z LiMuxom (münchensko lastno distribucijo Linuxa) videl že prej in da si jih mesto, ki sodi med vodilna na področju IT, preprosto ne more privoščiti, saj potrebuje delujočo in aktualno IT-opremo.

Jutta Kreyss iz IT-službe je že leta 2014 na IT-srečanju v Hamburgu javno povedala, da so Microsoft in krogi blizu ameriške vlade vršili ogromen pritisk na tedanjega župana Christiana Udeta, ki je bil velik zagovornik odprte kode. Ko ga je nasledil Dieter Reiter, je bilo lažje, saj je Reiter od samega začetka veljal za podpornika Microsoftove opreme in tega ni nikoli niti poizkušal skrivati. Da je ekspertizo o smiselnosti uporabe Linuxa za novo vodstvo občine opravljalo podjetje Accenture in logično priporočilo odhod z Linuxa, ni presenetljivo. Zeleni, levica in pirati so glasovali proti, a jih ni bilo dovolj.

Koliko bo stal prehod na novo Microsoftovo opremo, še ni znano. Šlo naj bi vsaj za 20 milijonov dolarjev, verjetno pa bo številka še višja.