Francija omejila popoldansko službeno elektronsko pošto

Matej Huš

2. jan 2017 ob 12:25:00

V Franciji je začel veljati zakon, ki omejuje pošiljanje službene elektronske pošte v popoldanskem času, s čimer želijo zaposlenim zagotoviti pravico do počitka. Zakon, ki je v veljavo stopil včeraj, velja za podjetja z več kot 50 zaposlenimi. Ta bodo morala v svoja interna pravila zapisati določila, da zaposlenim ni treba pošiljati in prejemati službene pošte izven delovnega časa. Natančna definicija bo predmet pogajanj med zaposlenimi in delodajalcem.

Gre za najmanj sporen zakon v reformnem paketu delovne zakonodaje, ki jo je francoski parlament sprejel minulega julija. Za omejitev službene elektronske pošte izven delovnega časa so se odločili, ker pričakovanje, da bodo zaposleni preverjali in odgovarjali na to pošto tudi popoldne in zvečer, v resnici pomeni, da delajo nadurno delo, za katerega niso plačani. Prav tako jim je s tem kratena pravica do počitka. Kljub temu so nekateri delodajalci zakon kritizirali, češ da poslujejo tudi s tujino v drugih časovnih pasovih, kjer jih bodo tovrstne omejitve zelo ovirale.

Nemci so podobne ukrepe že preizkušali. Volkswagen je že leta 2011 začel ugašati elektronsko pošto po izteku delovnega časa. Daimler pa se je problema prevelike količine elektronske pošte, ki nas zasuje po povratku z dopusta, rešil zelo preprosto. Pošiljatelj prejme obvestilo, da je prejemnik na dopustu skupaj s kontaktom zamenjave v nujnih primerih in da se bo sporočilo izbrisalo. Nekoliko blažji ukrep so sprejeli tudi na državni ravni, saj imajo nemški menedžerji prepoved klicanja in pisanja zaposlenim izven delovnega časa.