Volkswagen po izteku delovnega časa ugasne interno elektronsko pošto

Matej Huš

24. dec 2011 ob 18:45:39

Elektronska pošta je revolucionarno spremenila način komunikacije s podjetji in v podjetjih. Po eni stran omogoča, da sporočilo pošljemo v poljubnem času in prejemniku dovoljuje odgovor, ko bo imel čas, a se po drugi strani vse prevečkrat pričakuje takojšnji odgovor ne glede na čas. Ker se je odgovarjanje na elektronsko pošto vedno bolj zažiralo tudi v del dneva, ko zaposleni niso v službi, so v Volkswagnu našli zanimivo rešitev.

Vodstvo podjetja se je s sindikatom dogovorilo, da bodo strežniki prenehali pošiljati prejeto elektronsko pošto na službene pametne telefone zaposlenih pol ure po izteku delovnega časa (ob 18.15) in jo znova začeli pol ure pred pričetkom (ob 7.00; Volkswagen uporablja fleksibilni delovni čas med 7.30 in 17.45). Na ta način želijo ugoditi vedno pogostejšim pritožbam, da se od zaposlenih pričakuje ukvarjanje s službo tudi v prostem času, tako da si ne morejo učinkovito odpočiti. Ostale funkcije službenih pametnih telefonov seveda ostajajo nespremenjene, torej pošiljanje tekstovnih sporočil, brskanje po spletu in klici. V podjetju so ugotovili, da nenehna zahteva po dosegljivosti zmanjšuje storilnost delavcev in jim ne omogoča zakonsko predpisanega počitka, zato so izvedli preventivni ukrep, ki zadeva dobrih 1100 zaposlenih. Izvzeti so le zaposleni po individualnih pogodbah (višji vodstveni kader), ki morajo biti dosegljivi venomer.

Še radikalnejšo idejo pa je v začetku tega meseca predstavil šef francoskega informacijskega giganta Atosa. Thierry Breton je namreč napovedal, da bo do leta 2014 prepovedal interno elektronsko pošto. Čeprav mnogi označujejo njegovo idejo kot neumno in neizvedljivo, njegov obsežen življenjepis (izvršni direktor France Telecoma, francoski ekonomski minister, profesor na Harvardu) terja, da idejo vsaj premotrimo. Breton pojasnjuje, da vsak izmed 80.000 zaposlenih v Atosu dnevno v povprečju prejme sto elektronskih sporočil. Analiza je pokazala, da je 15 odstotkov dejansko koristnih, ostala pa samo tratijo čas. Tedensko to pomeni med 15 in 20 porabljenimi urami za odgovarjanje na interno e-pošto, kar je preveč. Zato bodo interno e-pošto enostavno ukinili in prešli na druge načine komunikacije, med drugim na hipna sporočila. Pilotni projekt, v katerem sodeluje 500 sveže zaposlenih, je pokazal izrazite prednosti delovanja brez interne e-pošte. Elektronska pošta za komunikacijo z drugimi podjetji in strankami kakopak ostaja.