Avstralski zaposleni bodo dobili pravico do odklopa

Matej Huš

11. feb 2024 ob 23:16:12

Zgornji dom avstralskega parlamenta je potrdil zakon, ki bo zaposlenim prinesel pravico do odklopa od službenih obveznosti, potem ko ga bo vnovič potrdil še spodnji dom. To se bo predvidoma zgodilo brez zapletov. Zakon bo zaposlenim dovolil, da ignorirajo službena sporočila in klice izven delovnega časa. Premier Anthony Albanese je na novinarski konferenci pojasnil, da je razmislek preprost: kdor ni plačan za 24-urno dosegljivost, je ni dolžan nuditi. Minister za delo Tony Burke je dodal, da se v zadnjem času dogaja, da so zaposleni v nemilosti nadrejenih, če ne preverjajo elektronske pošte dovolj redno, kar pomeni tudi izven delovnega časa. Sindikati se že leta bojujejo za jasno razmejitev med prostim in delovnim časom, še posebej pereča pa je tematika postala med epidemijo, ko se je meja med delom in prostim časom zabrisala.

Pravica do odklopa je zgolj zadnji dodatek zakonu o pravicah delavcev, ki prinaša še druge novosti. Delavci dobivajo več zaščite, zlasti zaposleni za določen čas in zaposleni v platformni ekonomiji, denimo dostavljavci hrane prek digitalnih platform. Avstralija se rada pohvali, da ima visoko stopnjo zaščite delavcev in njihovih pravic, denimo plačanih 20 dni dopusta, šesttedenski odpovedni rok, 18 tednov porodniškega dopusta in minimalno plačo v višini 15 dolarjev. Z evropske perspektive so to dokaj standardne delavske pravice, v svetovnem merilu pa sodijo med radodarnejše.

Za nadlegovanje zaposlenih izven delovnega časa so zagrožene kazni do 18.000 avstralskih dolarjev. V Evropi so pravico do odklopa uzakonili že v Franciji, podobne ukrepe pa poznajo tudi v Nemčiji, Italiji in Belgiji. Tudi v Sloveniji novi zakon o delovnih razmerjih prinaša mehanizem za vzpostavitev pravice do odklopa. Na lestvici držav glede na razmerje med delom in prostim časom (work-life balance) je Avstralija četrta, takoj za Novo Zelandijo, Španijo in Francijo. Slovenije niso ocenjevali.