Daimler v boju proti podopustnem kupu e-pošte: brisanje

Matej Huš

19. avg 2014 ob 01:15:12

Nemški avtomobilski gigant Daimler se je odločil, da bo brutalno obračunal s težavami, ki jih povzroči gora elektronske pošte, ki zaposlene pričaka po vrnitvi z dopusta. Pošiljatelj bo prejel obvestilo, da je prejemnik na dopustu, in kontakt človeka, na katerega se lahko obrne za nujne primere. Hkrati bo v samodejnem odzivu jasno zapisano, da bo poslano sporočilo izbrisano in da ga nameravani prejemnik ne bo videl.

Gre za razširjen problem elektronske pošte, ki leti po celem svetu ob najrazličnejših urah. Nekateri delodajalci (in pa tudi nekateri zaposleni) pričakujejo odgovore ob urah ali dneh, ko se ne dela. V Nemčiji in Franciji so te že prepoznali kot težavo, ker zaposlenim posega v zakonsko določen čas za počitek. Hkrati pa je prav strah pred goro neprebranih sporočil po povratku razlog, da številni zaposleni tudi na dopustu preverjajo službeno e-pošto. Kavelj 22.

Volkswagen in Deutsche Telekom sta največji podjetji, ki se aktivno borita proti službeni elektronski v popoldanskem in večernem času. Volkswagen "izklaplja" strežnike za e-pošto v popoldanskem času, kar pomeni, da večina zaposlenih tedaj ne prejema pošte. Izjeme so le vodilni, ki morajo biti ves čas dosegljivi in so temu ustrezno tudi plačani.

Nekaj podobnega je tudi francoski gigant Atos, kjer je izvršni direktor ugotovil, da je interna elektronska pošta izguba časa. Zato je leta 2011 začel pilotski projekt, s katerim želi ugotoviti, kako bi ukinitev interne elektronske pošte vplivala na produktivnost. Dve leti pozneje ideja ni le živa, ampak se celo širi. Francoski sindikati pa so letos z delodajalci sklenili zavezujoč dogovor za 250.000 zaposlenih v IT in svetovalnem sektorju (podpisala sta ga njuna sindikata CFDT in CGC), za katere ne velja trenutni standardni 35-urni delovni teden v Franciji. Ena izmed določb delodajalcem prepoveduje pošiljanje elektronski sporočil zaposlenim v popoldanskem času, če to ni resnično nujno.

Elektronska pošta ima nekaj čudovitih lastnost, ki pa se lahko spremenijo v svoje nasprotje, če jih mi ali naš delodajalec ne znamo primerno uporabljati in omejiti njihovega vpliva. Daimler je zato uvedel funkcijo Mail on Holiday, ki bo poskrbela, da nas po prihodu z dopusta ne bo čakala gora neprebranih elektronskih sporočil. Ko bo zaposleni odsoten, elektronske pošte ne bo dobival (letela bo neposredno v koš), pošiljatelji pa bodo o tem seveda obveščeni in bodo tudi dobili kontakt človeka, ki ga nadomešča. Daimler poroča, da so zaposleni nad projektom sodeč po prvih vtisih navdušeni, čeprav resnejše študije še niso opravili.

In če bi kdo porekel, da so Nemci in Francozi navadni lenuhi, ki želijo oddelati svojih 40 ur tedensko in oditi domov - v Franciji delovni teden nominalno traja 35 ur (v Sloveniji de facto 37,5 ure). Dejansko pa Nemci delajo 1388 ur letno in Francozi 1489 ur letno, medtem ko Slovenci 1547 ur letno. Sta pa nemška in francoska produktivnost precej višji od evropskega povprečja in tudi od slovenskega. Najbolj delavni v EU pa so Grki; problem je le, da v tem času bolj malo naredijo.