Francija bo prepovedala kratke lete

Matej Huš

6. dec 2022 ob 19:10:48

Evropska komisija je sprejela izvedbeni sklep, s katerim je francoski ukrep prepovedi kratkih notranjih letov razglasila za skladen s členom 20(1) Uredbe (ES) št. 1008/2008. Tovrstna omejitev uveljavljanja prometnih pravic ni v neskladju z evropskim pravnim redom, kar sta neuspešno zatrjevala dva pritožnika, in sicer letališča in letalski prevozniki.

Francija je namreč sprejela zakonodajo, ki prepoveduje storitve rednega javnega potnega zračnega prevoza, če med istimi točkami obstaja železniška povezava, ki omogoča potovanje v dveh urah in pol ali hitreje. Ta mora biti direktna, večkrat dnevno, s sprejemljivimi voznimi redi in omogočati vsaj osemurno prisotnost na enem kraju med dnevom. Taki primeri so letalske povezave med letališčem Pariz-Orly in Bordeauxom, Nantesom in Lyonom. V nekaterih primerih prepoved ne velja navkljub hitrejši povezavi, ker je vozni red neustrezen (tak primer je Lyon-Marseille). Francija je odločitev sprejela zaradi zniževanje emisij ogljikovega dioksida v boju proti podnebnim spremembam.

Po treh letih bodo v Franciji ukrep proučili in se odločili, ali bi ga podaljšali in morebiti tudi razširili. Pričakovati je namreč, da bodo tedaj železniške povezave še pogostejše in hitrejše. Vlak med Milanom in Parizom na primer vozi sedem ur, a bo po odprtju novega predora pot dvakrat hitrejša. Podobno se povezave krajšajo tudi v Franciji, kjer je 17 izmed 20 najpopularnejših letalskih linij krajših od 700 kilometrov, kjer so vlaki že lahko hitrejša, udobnejša in okolju prijaznejša rešitev. A ko so francoske oblasti lani predlagale ukrep, ki bi najkrajše letalske povezave odpravil, se je letalska industrija pritožila. Sedaj so njihove pritožbe zavrnjene.

Po francoski zakonodaji bi v Sloveniji lahko letala letela med Koprom in Ljubljano. Vlak namreč vozi vsaj poltretjo uro.