Bliža se božič in s tem stavke v Amazonu

Matej Huš

7. nov 2016 ob 16:50:16

Že štiri leta v nemškem delu Amazona delavci vsako leto ob začetku božične nakupovalne sezone zagrozijo s stavko in jo potem bolj ali manj uspešno izvedejo, in tudi letos ne bo nič drugače. Sindikat Verdi je minuli teden ponovno pozival k stavki, rezultati pa so kot vsako leto ponovno klavrni.

Če na kratko strnemo. Amazon se v Nemčiji deklarira za logistično podjetje, zato za zaposlene v podjetju velja kolektivna pogodba te branže. Sindikat Verdi že leta vztraja, da je Amazon trgovec in da bi morala za njegovo zaposlene veljati kolektivna pogodba za dejavnost trgovine na drobno in prodaje po pošti. Ta je za zaposlene ugodnejša, zato Amazon na to ne pristaja. In tako delavci vsako leto stavkajo, Amazon pa vsako leto stavko ignorira, ker ima v neposredni bližini (Poljska, Češka, pa tudi Francija) dovolj kapacitet, da zlahka nadomesti izpad dela v Nemčiji.

Letošnja stavka se je začela minuli ponedeljek in tega ni opazil nihče. Paketi so še vedno prihajali na prave naslove, zamud ni bilo, čeprav je več kot tisoč zaposlenih V Koblenzu, Bad Hersfeldu, Rheinbergu in Wernu stavkalo. Skupno naj bi stavkalo 20-30 odstotkov zaposlenih. Sindikat Verdi napoveduje tudi nove stavke do konca leta. V Amazonu odgovarjajo, da spoštujejo veljavne pogodbe za logistična podjetja. Dodajajo, da imajo v Nemčiji 11.000 redno zaposlenih, pred prazniki pa se jim pridruži še veliko začasnih sodelavcev, ki imajo vsi vsaj minimalno plačo, tj. 10,30 evra bruto na uro.

Ni pričakovati, da bi bolj nemških delavcev kmalu obrodil otipljive sadove. Amazon ima v Evropi 31 distribucijskih centrov, s katerimi lahko kompenzira tudi stavke v posameznih državah. Čedalje večja avtomatizacija dela pa tako ali tako pomeni, da bo za isto količino dela potrebnih čedalje manj zaposlenih. Medtem Amazon v Nemčiji gradi še dva nova logistična centra, in sicer v Dortmundu in Frankenthalu.