V Amazonu: Nemci stavkajo, Američani želijo sindikat

Matej Huš

28. nov 2020 ob 09:36:17

Čez Lužo je črni petek, ko se tradicionalno začne nakupovalna sezona, december je potrošniški mesec tudi pri nas. To je vsako leto tudi čas, ko zaposleni v Amazonu, zlasti v nemških podružnicah, pritiskajo na podjetje za boljše delovne pogoje. V Nemčiji je jabolko spora kolektivna pogodba za trgovinsko dejavnost, ki je Amazon ne prizna z utemeljitvijo, da so logistično podjetje. Posamezne stavke so bile tudi v ZDA. Letos ni nič drugače, saj je nemški sindikat Verdi že napovedal večdnevne stavke. Ob črnem petku, ki postaja priljubljen tudi v Evropi, je sindikat člane v sedmih distribucijskih centrih pozval k stavki.

Verdi je sporočil, da so v noči s srede na četrtek začeli stavkati v Leipzigu, Bad Hersfeldu, Rheinbergu, Wernu, Grabnu in Koblenzu. Stavka bo trajala tri dni. Tovrstne stavke niso nič posebnega, saj redno potekajo že od leta 2013. Vse odtlej se Verdi trudi, da bi Amazon priznal tarifni del kolektivne pogodbe za prodajo na drobno in prodajo na daljavo. Pri tem niso bili uspešni, stranke pa stavke niso opazneje občutile, saj je Amazon preusmeril dostave iz centrov, kjer ne stavkajo, ali iz tujine. Prav tako nikoli niso stavkali vsi zaposleni v nekem centru.

Amazon ima v Nemčiji 15 logističnih centrov v 14 krajih, kjer je 16.000 redno zaposlenih. Amazon poudarja, da so pravičen delodajalec, ki zaposlenim nudi zelo konkurenčne plačne pogoje v panogi logistike. Zaradi koronakrize, ki je okrepila obseg naročil prek interneta, je Amazon povečal število zaposlenih; globalno so zaposlili dodatnih 75.000 ljudi, a so jih pred tem 100.000 odpustili.

V ZDA pa bodo zaposleni pri podjetju prvikrat v zgodovini dobili 500 dolarjev božičnice, ki pa bo izplačana šele januarja. V Veliki Britaniji načrtujejo 300 ali 150 funtov božičnice, odvisno od obsega zaposlitve. Vozniki, ki delajo prek Amazon Flex, bodo dobili 100 dolarjev. Skupno bo Amazon v letu 2020 za stimulacije in bonuse porabil 2,5 milijarde dolarjev, so sporočili iz podjetja. V zadnjih treh mesecih je podjetje ustvarilo 58 milijard dolarjev prihodkov in 6,3 milijarde dolarjev dobička. V celotnem letu bo dobiček presegel 20 milijard dolarjev.

Medtem v ZDA potekajo poizkusi delavcev, da bi oblikovali sindikat, čemur podjetje močno nasprotuje. Proti temu se aktivno bori tudi z nesprejemljivimi taktikami, kot je vohunjenje za delavci, piše Bloomberg. Najeli so celo posebno detektivsko agencijo. Podjetje odgovarja, da so jih najeli, da bi zaščitili zelo dragocene pošiljke. Agencija Pinkerton, ki jo uporabljajo, ima dolgo zgodovino preprečevanja združevanja v sindikate, ki sega v 19. stoletje.

Protesti in stavke pa se obetajo tudi v drugih državah.