Amazonove stroge norme in odpuščanja

Matej Huš

29. apr 2019 ob 19:55:18

Nobena skrivnost ni, da so pogoji dela v Amazonu strogi. Vseeno pa je presenečenje, da Amazon v posameznih distribucijskih centrih letno odpusti več kot 10 odstotkov redno zaposlenih zaradi nesposobnosti in da ima izdelan algoritemski sistem, ki avtomatično identificira manj sposobne delavce. To razkrivajo dokumenti, ki jih je pridobil The Verge.

V distribucijskem centru v Baltimoru je Amazon v enem letu odpustil 300 redno zaposlenih ljudi, ker niso dosegli predpisanih kvot. Tam je danes zaposlenih 2500 ljudi, torej jih je Amazon zamenjal 12 odstotkov. Amazon ima samo v Severni Ameriki v tovrstnih centrih 125.000 zaposlenih, v Evropi pa okrog 75.000. Vzpostavljen ima avtomatiziran sistem, ki samodejno opominja delavce, ki ne dosegajo norme, in potem stopnjuje ukrepe vse do priporočila za odpoved pogodbe o zaposlitvi. Sistem meri vse, denimo time off task (TOT) oziroma odmor med opravili. Ko zaposleni nabere pol ure TOT, dobi opozorilo, po eni uri pa še drugega. Ko doseže dve uri TOT, sistem predlaga odpoved. Zgodbe o zaposlenih, ki ne morejo niti na stranišče, so pogoste.

Sistem vsebuje tudi možnost pritožbe in celo ponovno usposabljanje. Amazon pravi, da se norme spreminjajo le, ko jih dosega 75 odstotkov zaposlenih. Najslabših pet odstotkov mora iti na ponovno usposabljanje in če niti to ne poviša njihove storilnosti, jih odpustijo.