Nov božič, nova stavka v nemškem Amazonu

Matej Huš

24. dec 2015 ob 18:06:33

Že tretji božič zapovrstjo zaposleni v nemškem delu Amazona stavkajo, ker s se podjetjem ne morejo uskladiti glede veljavnosti kolektivnih pogodb. Zaposleni zahtevajo podpis kolektivne pogodbe, ki velja za trgovino na drobno in prodajo po pošti (Einzelhandel und Versandhandel), medtem ko Amazon vztraja, da so logist.

Prvikrat so boj v tej vojni zaostrili sredi leta 2013, a vodstvo ni popustilo. Zaposleni so poizkušali s stavko v predbožičnem času leta 2013, ko je prometa največ, pa se ni zgodilo nič. Podobno je bilo tudi lani, a tudi tedaj usklajena stavka v nemških skladiščih ni prinesla rezultata, saj je Amazon dostavljal iz Poljske. Letos je Amazon še bolj kot po navadi povečal število zaposlenih v decembru, zato stavka večjih vplivov na dostavo nima.

A vendarle je vse po starem, saj je sindikat tudi tudi letos v predbožičnem tednu organiziral stavko (krajše prekinitve dela so bile tudi že prej), hkrati pa so v Leipzigu, Rheinbergu in Wernu dosegli prepoved dela na četrto adventno nedeljo. V Koblenzu je stavka trajala do danes, v Leipzigu pa naj bi trajala do konca meseca. Cilj je isti kot lani in predlani: podpis ustrezne kolektivne pogodbe.

Vseeno stavke niso bile povsem brezplodne. Vodja sindikata Verdi namreč sporoča, da naj bi se naslednji mesec na političnem odločalo, ali bo postala kolektivna pogodba obvezna. Obeti so dobri, saj je parlament spremembi naklonjen, kar bi pomenilo, da bodo tudi zaposleni v Amazonu avtomatično pristopili h kolektivni pogodbi. Amazon pa ponuja plačilo po kolektivni pogodbi za logistiko, kjer so urne postavke precej nižje.