Enotedenska stavka v nemškem Amazonu podaljšana do božiča

Matej Huš

20. dec 2014 ob 20:38:23

V nemškem delu Amazona traja stavka že teden dni in bo trajala še do božičnega večera, so sporočili iz sindikata Verdi, ki je največji nemški sindikat zaposlenih v storitvenih dejavnostih. Jabolko spora je kolektivna tarifna pogodba. Amazon vztraja, da so logist in da je za zaposlene primerna le kolektivna pogodba iz te dejavnosti, medtem ko si sindikat že več let prizadeva, da bi z Amazonom sklenili kolektivno pogodbo za trgovinsko dejavnost. Zaradi tega so v Amazonu že lani dvakrat stavkali, tudi letos pa ne gre nič drugače.

Ni presenetljivo, da Verdi stavke organizira v predbožičnem času, ko je za Amazon pravočasna dostava naročenega najbolj pomembna. Konkurenca je huda in spletni prodajalci kar tekmujejo, kdo lahko zagotovi dostavo do 24. decembra zvečer za čim kasneje oddana naročila.

In tako je Verdi v Amazonu organiziral stavko v predbožičnem tednu. Stavka se je pričela že v ponedeljek, sedaj pa so jo podaljšali vse do božičnega večera. Stavkajo tako v največjem nemškem skladišču v Bad Hersfeldu kakor tudi v Leipzigu. V Amazonu sicer pravijo, da je stavkajočih manj kot 850 in da večina zaposlenih normalno dela; v Nemčiji Amazon zaposluje 9000 ljudi. Kasneje se je stavki priključilo še več zaposlenih, tako da naj bi jih bilo sedaj okrog 2400. Kljub temu so naročila za Nemčijo preusmerili na tuje logistične centre - zlasti poljske (ironično poljski sindikati podpirajo nemški stavkovni boj), od koder jih v tem času odpremljajo, tako da zamud pri dostavi v Nemčijo naj ne bi bilo. Verdi pa trdi, da je moral Amazon vseeno podaljšati dobavne roke. Amazon še vedno garantira dostavo do božičnega večera za do ponedeljka opoldne naročeno blago (v Nemčiji seveda).

To je sicer že tretja stavka letos, kaj dosti pa se ni premaknilo. Amazon še vedno noče niti začeti pogajanj o spremembah kolektivne pogodbe. Iz sindikata Verdi so sporočili, da bodo stavko podaljšali do 24. decembra do 15.00 ure, s čimer želijo stopnjevati pritisk na Amazon. Tako so sklenili v obratih v Bad Hersfeldu, Wernu (oboje Severno Porenje-Vestfalija), Leipzigu (Saška) in Rheinbergu (Hessen), medtem ko so v Grabnu (Bavarska) že ob začetku stavke napovedali, da bo trajala do božiča. Predsednik sindikata Frank Bsirske je želel včeraj podpreti stavkajoče v Bad Hersfeldu, a je obstal v cestnem zastoju blizu Frankfurta, zato jih je na shodu moral bodriti po telefonu.