Googlovi začasni agencijski sodelavci nezakonito podplačani

Matej Huš

11. sep 2021 ob 12:30:27

The Guardian je razkril, da je Google leta plačeval začasne sodelavce (temporary workers) manj, kot bi jih po zakonodaji številnih držav, v katerih imajo pisarne, moral. Vodstvo podjetja je bilo s problemom seznanjeno vsaj od maja 2019, a so problem pometli pod preprogo, namesto da bi ga odpravili. Bolj jih je zanimal ugled podjetja kot položaj delavcev.

Googlovi zaposleni so deležnih številnih ugodnosti in bonbončkov, a podjetje na nogah drži tudi vsaj tako velika množica začasnih sodelavcev. Največ jih zaposlujejo na oddelkih za iskanje kadrov, marketing in samovozeče avtomobile (Waymo). Ti zaposleni, ki jih imenujejo TVC (temps, vendors, contractors), imajo slabše delovne pogoje in ponekod niti nimajo polnega zdravstvenega zavarovanja. V ZDA so razlike dopustne, v evropskih državah in številnih azijskih državah pa zakonodaja zahteva, da imajo tudi začasni sodelavci enake plače in druge pravice (dopust, odmori, delovni čas ipd.) kakor redno zaposleni. Po informacijah The Guardiana pa so bili od 12 do 50 odstotkov slabše plačani.

Ti začasno zaposleni, kadar delo opravljajo prek zaposlitvenih agencij, niso neposredno zaposleni v podjetju. Odgovornost podjetja, da agenciji posreduje podatke o ustreznem plačilu in drugih pravicah, ki jih imajo redno zaposleni, da lahko to dobijo tudi agencijski delavci. Google je v letih 2012 in 2013 izvedel obsežno analizo vseh začasnih mest v Evropi in Afriki (EMEA), leta 2017 pa še v Aziji, da bi jim zagotovil enake pogoje kot redno zaposlenim. A slednjim je v vmesnem času plača pošteno poskočila (v povprečju za 38 odstotkov), začasnim delavcem pa ne. Adrienne Crowther, ki skrbi za te agencijske sodelavce (extended workforce team) je bila z nastalimi razlikami seznanjena maja 2019 in je predlagala posodobitev količnikov, a se to ni nikoli zgodilo.

Google je imel februarja letos vsaj tisoč teh agencijskih delavcev v državah, kjer je uzakonjena enaka obravnava. Ker je fluktuacija velika, je (bilo) prizadetih še precej več.