Are ni več

Matej Huš

2. sep 2016 ob 09:33:11

Pravzaprav ni nobeno presenečenje, temveč zgolj logična posledica že videnega Googlovega obotavljanja, da modularnega pametnega telefona Ara ne bo. Ne letos ne v dogledni prihodnosti, poroča Reuters. Smel projekt je predvideval izdelavo pametnega telefona, ki bi ga Googlova skupina ATAP pripravila takšnega, da mu lahko enostavno zamenjali vse komponente, večino kar ob vključenem telefonu. Ara bi bila morala najprej na test v Portoriko, a je Google vedno znova našel razloge, da projekt odloži. Sedaj je ukinitev dokončna, pravijo neuradni viri blizu podjetja.

To pomeni, da Google zagotovo ne bo sam izdal telefona Ara. Še vedno je mogoče, da bi telefon do konca razvili, izdelovati in potem prodajali Googlovi partnerji, a ta možnost trenutno ni preveč verjetna. Glavni problem modularnih telefonov je izvedba, saj dobri ideji navkljub nemogoče narediti dovolj vitek telefon, da bi bil praktično uporaben. Modularnost nujno terja večje komponente in s tem povezano okornost, medtem ko je pri pametnih telefonih trend izdelava čim bolj integriranih naprav, kjer na čim manjši prostor stlačimo kar največ komponent.

Google želi v prihodnosti poenotiti svoj nastop na trgu strojne opreme, kjer ima trenutno nelaskav sloves, da naredijo vsak izdelek vsaj dvakrat. Ukinitev projekta Ara je le eden izmed korakov na tej poti. Zanimiva je tudi odločitev, da bodo upokojili ime Nexus za pametne telefone. Še vedno bodo ohranili svojo linijo pametnih telefonov, ni pa še znano, kako se bodo imenovali. Prav tako ne vemo, ali je sprememba zgolj kozmetična ali pa slovo od imena Nexus predstavlja večji premik v filozofiji.

Dodatek: Nexusi se bodo odslej imenovali Pixel.