Googlov projekt Ara se odmika

Matej Huš

23. maj 2016 ob 22:10:54

Uresničujejo se bojazni, da od velikopoteznega Googlovega načrta za izdelavo popolnoma modularnega pametnega telefona v projektu Ara ne bo ostalo veliko. Potem ko je odpadel portoriški test, so končni izdelek ponovno premaknili, to pot na leto 2017. Prav tako je sedaj že jasno, da bo modularnosti precej manj, kot so sprva obljubljali.

Google je na konferenci I/O razkril, da bodo temeljne komponente kar lepo integrirano in čisto nič modularne. To so procesor, grafični čip, senzorji, baterija, zaslon in antena. Na ta način bodo privarčevali prostor, ker integrirane komponente zasedejo manj prostora od modularne zasnove, a po drugi strani bo prilagodljivost telefona bistveno manjša. Še vedno pa bodo modularne nenujne komponente, in sicer bo mogoče zamenjevati kamero ali zvočnike in dodajati nove funkcionalnosti, kot je dodatna kamera ali čitalnik prstnih odtisov. Modularnost temeljnih komponent pa uporabnikov ne zanima, pojasnjuje glavni inženir Rafa Camargo. Načrtujejo pa, da bodo moduli najrazličnejših vrst, npr. za odklep avtomobilov itd.

Razvijalci lahko naročijo Developer Edition, ki bo bojda na voljo jeseni, ostali pa bomo počakali do leta 2017. Projekt namreč še ni pokopan, nasprotno delujoči prototipi že obstajajo.