Googlov dogodek: Pixel in Pixel XL, Google Home, Google Wifi, Chromecast Ultra

Matej Huš

4. okt 2016 ob 22:26:13

Google je danes popoldne organiziral velik medijski dogodek, v kar so se razrasle tiskovne konference, na katerih podjetja predstavljajo ne enega, temveč celo paleto izdelkov. Tudi današnji Googlov dogodek ni bil nič drugačen, čeprav smo skoraj vse poznali že vnaprej. Glavna sta seveda pametna telefona Pixel in Pixel XL, dobrodošle dopolnitve pa so glasovni pomočnik Google Home, brezžični usmerjevalnik Wifi, Chromecast Ultra z ločljivostjo 4K in Daydream VR.

Najprej k telefonom. Znamka Nexus se umika novemu poimenovanju Pixel, ki bo zaživelo v dveh telefonih: Pixel bo imel 5 palcev velik zaslon, Pixel XL pa pol palca večjega, sicer pa sta domala enaka. Oba imata aluminijasto ohišje (črno, sivo ali modro) s steklenim panelom na zadnji strani. Prvi ima AMOLED-zaslon z ločljivostjo 1920 x 1080, drugi pa kar 2560 x 1440. Temu primerna je tudi baterija, ki je v manjšem modelu s kapaciteto 2770 mAh, v večjem pa 3450 mAh. V njiju bije Snapdragon 821, ki ima frekvenco 2,4 GHz (v bistvu gre za navitega 820), poleg pa dobimo še 4 GB pomnilnika, 32 ali 128 GB flasha, kameri z 12 in 8 milijoni točk ter čitalnik prstnih odtisov. Telefona podpirata komplet za navidezno resničnost Daydream VR, o katerem več v nadaljevanju. Telefona je dizajniral Google, izdeluje pa ju HTC. Google ima popoln nadzor nad programsko opremo, zato pričakujemo hitre posodobitve Androida, podobno kot velja za Nexuse. Še cena: 650 ali 770 dolarjev, za 128 GB-verziji pa še 100 dolarjev več.

Potem je tu še Google Home, o katerem smo tudi že dosti slišali in konkurira Amazonovem Echu. Gre za nevpadljiv bel (ali kako drugačen pobarvan) valj, ki vsebuje Googlovo pamet in prepoznavanje govora. Za 130 dolarjev dobimo nekakšno samostoječo verzijo Google Now s telefona. Google Home predvaja glasbo po želji, recitira povzetke dnevnega koledarja, vreme, prometne informacije in druge opomnike, novice itd. Razume se tudi s pripomočki za upravljanje pametne hiše, kot so termostati Nest, pametne žarnice Phillips itd.

Naslednji kos strojne opreme je pogosto prezrt, a Google želi prav to odpraviti - brezžični usmerjevalnik s plebejskim imenom Wifi. Spomnimo se, da je Google lani izdal OnHub, ki je počel točno to, pa ni povsem dobro zaživel. Drugi poizkus za 130 dolarjev je bojda bolj dodelan, lahko pa kupite kar tri za 300 dolarjev. Zgrajen je modularno, tako da jih lahko imate več in razporedite po hiši, pa boste enostavno razširili omrežje Wi-Fi po vseh prostorih. V bistvu je to klasičen brezžični usmerjevalnik 802.11ac z 2x2 antenami 2,4 GHz in 5 GHz, ki ima še dva gigabitna priključka ethernet. V izogib klasičnim težavam z usmerjevalniki ima močan procesor s štirmi jedri, 512 MB pomnilnika in 4 GB flasha.

Chromecast je dobil podporo za 4K in prilastek Ultra. Stari dobri Chromecast 2 stane 35 dolarjev, novi pa je dvakrat dražji, saj podpira še HDR in Dolby Vision. Sicer pa kakšnih presežkov ni prinesel, saj je naprava v svojem bistvu zelo preprosta - priključi se na HDMI-vhod naprave, potem pa jo lahko krmilimo z aplikacijo na pametnem telefonu. Odslej se zna z njim pogovarjati tudi Google Home.

Na koncu nam je ostal še Daydream View VR. Se še spomnite projekta Cardboard? Tole je sedaj korak naprej. Iz blaga izdelana naglavna maska se nadene podobno kot Oculus Rift, potem pa se vanjo (ali prednjo, odvisno kako gledate) vstavi pametni telefon s podporo za to tehnologijo. Fizičnih omejitev ni, tako da lahko notri spravite res telefone zelo različnih velikosti, ki pa jih potem morate nekako postaviti v sredo, da je slika spodobna. Poleg dobimo krmilnik, ki je mešanec med Wii Remote in domačim daljincem, in to je to. Vstavimo telefon in že se lahko potopimo v navidezno resničnost.