Project Ara bo še nekoliko počakal

Matej Huš

16. avg 2015 ob 12:33:59

V tem četrtletju bi moral Google v Portoriku začeti prodajati telefon Spiral 2, bolj znan kot Project Ara, ki je obljubljal revolucijo na področju prilagodljivosti in nadgradljivosti. Od ostalih mobilnih telefonov se Spiral 2 razlikuje po modularnosti, saj je mogoče zamenjevati posamezne module, denimo čipe za Wi-Fi, boljšo kamero, hitrejši procesor itd. Fiksen je le okvir, ki služi kot ohišje.

Minuli teden pa se je po daljšem spanju prebudil kanal ProjectAra na Twitterju. Po opravičilu zaradi neaktivnosti v zadnjih mesecih so sporočili, da pilotski projekt čaka nekaj sprememb. Sicer so zagotovili, da se v prihodnosti na Portoriko vseeno odpravijo in da Ara ni mrtev projekt, a telefona v tem četrtletju gotovo še ne bo.

Googlova tiskovna predstavnica za skupino ATAP (Advanced Technology and Projects) Iska Saric pa je povedala, da Portoriko ni več v načrtu kot lokacija za prvi test. Podrobnosti za to odločitvijo ni želela razkriti, sodeč po objavah na Twitterju pa bo več znanega prihodnji test. Google je podobno v preteklosti že pokopaval javno oznanjene projekte; tudi slavni Google Glass ni več naprodaj končnim uporabnikom, saj je projekt v fazi predelave. Ali se bo Ara udejanjila ali pa bo projekt tiho ukinjen, je še prezgodaj govoriti.