Project Ara ali modularni pametni telefon gre na test v Portoriko

Matej Huš

15. jan 2015 ob 21:33:08

Google je končno razkril več podrobnosti o prihajajočem modularnem telefonu, ki ga vodijo pod imenom Project Ara in bo v pilotnem programu na voljo v Portoriku. Telefon se imenuje Spiral 2 in omogoča zamenjavo vseh komponent, večino celo kar ob vključenem telefonu (hotswapping).

Zakaj bodo projekt preizkušali prav v Portoriku, ni povsem znano. Gotovo pa ima s tem opraviti dobra mobilna pokritost ozemlja, razširjenost podatkovnih komunikacij, saj 75 odstotkov dostopa do interneta predstavljajo mobilne povezave, ter nenazadnje dejstvo, da je Portoriku ozemlje ZDA in kot tak sodi pod nadzor Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC). Google bo sodeloval z enajstimi fakultetami portoriške univerze.

Telefon Spiral 2 predstavlja ohišje, v katerega lahko namestimo približno deset modulov, s čimer lahko prilagajamo njegove funkcionalnosti. Izbiramo lahko med dvema ducatoma različnih, ki prinašajo Wi-Fi, 4G, kamere, boljše zaslone, zvočnike, hitrejši procesor, senzorje za sladkor v krvi itd. Skratka, telefon si lahko prilagodimo povsem po željah, kar naj bi kratkoročno in dolgoročno pocenilo telefon, saj bomo namesto novega telefona v prihodnosti zamenjali le modul, ki bo postal ozko grlo. Sam okvir pa naj bi zdržal vsaj pet let. Ponuja pa modularnost še eno prednost - spreminjati je mogoče tudi lokacijo modulov na telefonu, prav tako pa lahko poskrbite za lastno barvno ozadje. Podatkov o ceni pa seveda še ni.

Osnovi model ima Marvell PXA1928 in Tegro K1, zaslon ločljivosti 720p, kamero s petimi milijoni točk, 3G, Wi-Fi in Bluetooth. Nič posebnega torej in tudi moduli, ki so ta hip na voljo, niso nič posebnega. Toda v prihodnosti lahko pričakujemo živahno dogajanje, saj bodo module izdelovala različna podjetja, ne le Google.

Mi pa bomo s slinami v ustih čakali na Spiral 3, ki bo bojda prinesel LTE in daljšo avtonomijo, pride pa še letos. Upajmo, da ne le v Portoriko.