Apple preiskuje nove smrti v Foxconnu

Matej Huš

23. avg 2016 ob 23:29:52

Foxconn je na naslovnice prišel leta 2010, ko je serija samomorov tamkajšnjih zaposlenih odstrla bedne razmere, v katerih delavci sestavljajo najdražje elektronske igračke, kot je iPhone. To je sprožilo oster odziv tako nevladnih organizacij (FLA) kot tudi ene največjih strank - Appla. Razmere in delovni pogoji so se nekolikanj izboljšali, a delo v Foxconnu ni več tako zaželeno, kot je bilo v času največjega buma iPhona, razmere pa so še vedno daleč od zahodnih standardov. Najnovejši smrti dveh delavcev, ki sta umrla v četrtek in v petek, to dokazujeta.

V četrtek po koncu nočne izmene je eden izmed zaposlenih odšel na streho in skočil. Dan pozneje je ena zaposlena umrla pri prečkanju železniške proge, ker se zaradi hudega deževja in poplavljenih podhodov drugače ne bi mogla pravočasno prebiti na delo, a je žal spregledala vozeči vlak. Čeprav sta smrti nepovezani, je Apple začel preiskovati.

V Foxconnu, kamor vabijo s sloganom Pridružite se in živite življenje srednjega razreda, se namreč ne cedita več med in mleko, če sta se sploh kdaj. Veliko zanimanje za delo v tovarni pred leti je bilo posledica dejstva, da so ljudje tam lahko zaslužili bistveno več kot doma na podeželju. Trenutno je osnovna plača za delavca v Foxconnu je 1400 juanov, kar je približno 190 evrov, če upoštevamo odtegljaje za hrano in nastanitev. To je često premalo za dostojno življenje, zato si delavci želijo nadur, ki izplačilo lahko tudi podvojijo. Toda zaradi pritiskov FLA in Appla je Foxconn precej oklestil nadurno delo, ki je sedaj dosegljivo le zaposlenim, ki so v podjetje pripeljali vsaj enega novega zaposlenega (ni piramida, samo še enega morate pripeljati). Ker zaposlitev v Foxconnu ni več tako privlačna, niso redki primeri, ko zaposleni nekomu plačajo nekaj sto juanov, da se za krajši čas zaposli v Foxconnu na njihovo priporočilo, sami pa s tem pridobijo možnost opravljanja nadur in s tem večjega zaslužka.