Razmere v proizvodnji za Apple boljše kot pred leti, a slabše kot lani

Matej Huš

17. feb 2015 ob 17:00:47

Pred tremi leti je vrelišče dosegla afera zaradi slabih delovnih pogojev v tovarnah, kjer za Apple sestavljajo elektroniko. Čeprav tovarne niso Applove in delavce zaposlujejo podizvajalci, med katerimi je daleč največji milijonski Foxconn, je zaradi pritiska javnega mnenja moral reagirati tudi Apple. Obljubili so preiskave in izboljšanje pogojev dela, zlasti dvig plač, krčenja števila nadur in izboljšanje varnosti. Apple in Foxconn sta se zavezala izboljšati delovne razmere, kar jima je do neke mere tudi uspelo. A statistika kaže, da se situacija vnovič poslabšuje.

Apple je med drugim sprejel politiko, ki tudi za delavce pri svojih podizvajalci predpisuje maksimum 60 delovnih ur tedensko. Ugotovili so, da je lani 92 odstotkov izmed 1,1 milijona zaposlenih v Applovi proizvodni verigi delalo manj od predpisane zgornje meje. Predlani je ta delež znašal že 95 odstotkov. Poslabšanje razmer pojasnjujejo z ogromnim povpraševanjem po iPhonih, ki so jih lani prodali več kot kdajkoli prej.

Velja omeniti, da je pred šestimi leti, torej pred izbruhom afere le 41 odstotkov zaposlenih delalo manj kot 60 ur tedensko. Napredek je torej viden in rečemo lahko, da je bil pritisk na Apple in Foxconn uspešen. Poslabšanje razmer v zadnjem letu pa kaže, da izborjeno ni samoumevno in da si je treba ves čas prizadevati za spoštovanje pravil. Apple še trdi, da vse kršitve, ki jih odkrijejo, vodijo k izboljšanju pogojev.

Organizacija China Labor Watch pa se ne strinja povsem z Applovimi navedbami. Njihova analiza 96 plačilnih list zaposlenih v Pegatronu, ki je še eden izmed Applovih pomembnih dobaviteljev, je pokazala, da zaposleni povprečno oddelajo 60 ur na teden in da 52 odstotkov zaposlenih mesečno opravi 90 nadur. To so štiri nadure na dan!