Italijansko obrambno ministrstvo prehaja na LibreOffice

Matej Huš

17. maj 2016 ob 06:01:57

Italijansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so na vseh svojih računalnikih začeli prehod s pisarniškega paketa Microsoft Office na odprtokoden brezplačen LibreOffice. To so napovedali že septembra lani, sedaj pa je stekla tudi operativna faza projekta. Gre za drugi največji prehod na odprto kodo v Evropi, ki naj bi italijanskemu obrambnemu ministrstvu prihranil 26-29 milijonov evrov.

Kot so pojasnili, bodo do leta 2017 migrirali 75.000 računalnikov oziroma 70 odstotkov vseh, do leta 2020 pa še preostalih 25.000. Prvotne ocene so sicer napovedovali popoln prehod že letos, a se to ne bo zgodilo. Razlog so obstoječe pogodbe, ki se iztečejo na te datume, zato nima smisla hiteti. So pa prehod že izvedli na 5.000 računalnikih, na katerih osebje že uporablja LibreOffice. Podporo nudi LibreItalia, ki bo pod licenco copyleft pripravila tudi spletni tečaj za uporabo LibreOfficea. Doslej niso zaznali večjih težav in nasprotovanj, zato se bo prehod nadaljeval.

Podobni veliki prehodi so bili tudi v Franciji, v španski Ekstremaduri, Münchnu in - manj uspešno - na nemškem zunanjem ministrstvu.