Italijanska vojska prehaja na LibreOffice

Matej Huš

15. sep 2015 ob 20:08:04

Italijansko ministrstvo bo naslednja velika evropska javna služba, ki bo prestopila na odprtokodno programsko opremo. Kot poroča Evropska komisija, bo do konca leta 2016 italijansko obrambno ministrstvo na 150.000 računalnikov namestilo LibreOffice namesto plačljivega Microsoftovega paketa, kar bo drugi največji prehod na odprto kodo v Evropi.

Pri prehodu bo sodelovala nevladna organizacija LibreItalia, ki je od letos tudi članica Open Source Initiative. LibreItalia, v kateri je 200 aktivnih članov, se ukvarja s promocijo odprtokodne programske opreme in formata ODF (Open Document Format) v Italiji. Pri najnovejšem prehodu bo LibreItalia skrbela za usposabljanje posameznikov v različnih vejah ministrstva in vojske, ki bodo potem znanje predali ostalim zaposlenim. Ministrstvo bo razvilo spletne tečaje za uporabo LibreOffice, ki bodo pod licence Creative Commons dostopni na spletu. Prehod na OpenOffice je posledica zakonodaje iz junija 2012, ki kot prvo možnost za izbor programske opreme v javnih službah določa odprtokodne rešitve.

Večji prehod v smislu števila računalnikov so izvedli v Franciji, ko so migrirali kar 180.000 računalnikov in to uspešno. Med večje prestopi sodi še španska avtonomna regija Ekstremadura ter seveda zloglasni münchenski prehod, ki še vedno jezi nekatere uporabnike. Šlo je tudi že v drugo smer, saj je nemško zunanje ministrstvo z Linuxa prestopilo nazaj na Windows.