Ekstremadura migrira na Linux Debian

Matej Huš

24. jan 2012 ob 14:13:02

Lokalne oblasti v španski avtonomni regiji Ekstremadura so napovedale, da bodo izvedli veliko migracijo vseh računalnikov v javni upravi na Linuxovo distribucijo Debian. Velika migracija bo zajemala okrog 40.000 namiznih računalnikov in več strežnikov, s čimer bo drugi največji tovrstni projekt v Evropi. Večji je bil le projekt francoske žandarmerije. Projekt v Ekstremaduri pa je zanimiv predvsem zato, ker bo večji del migracija predstavljala zamenjava lastne in prilagojene distribucije Linuxa z Debianom ter le manjši del prestop z Windows na Linux.

V Ekstremaduri so namreč ugotovili, da Linux sam po sebi ne nosi prihrankov, ampak šele njegova pametna uporaba. V Ekstremaduri so že davnega leta 2002 med prvimi v Evropi odločili, da bodo namesto Windows na delovne postaje javnih uslužbencem namestili Linux. Na računalnike so namestili lastno prilagojeno distribucijo Linuxa, ki se imenuje Linex (Linux Extremadura). Ta teče na več kot 70.000 računalnikih v šolah in univerzah, na 15.000 računalnikih v bolnišnicah in še marsikod. Pravzaprav so Windows odstranili z vseh računalnikov, razen računalnikov na upravnih enotah in strežnikov. Potem pa je denarja za prehod na Linex in njegovo vzdrževanje začelo zmanjkovati.

Izkazalo pa se je, da je vzdrževanje Linexa predrago. Zanj je skrbela ekipa 14 programerjev v okviru ekstremadurskega CESJE (Centro de Excelencia de Software José de Espronceda), ki so ga konec leta pridružili CENATIC-u (Centro Nacional de Referencia de Aplicación de las Tecnologías de la Información y la Comunicación). Ta sodi pod okrilje centralne vlade v Madridu, v njem pa sodeluje še osem regionalni vlad in Telefónica. CENATIC bo odslej skrbel za odprto kodo, hkrati pa bo koordiniral migracijo z Linexa na Debian. Financiranje Linexa pa se bo s tem ustavilo. Oblasti v Ekstremaduri želijo z enovitim prehodom na Linex poenotiti vse namizne računalniške sisteme, česar zaradi pomanjkanja finančnih sredstev z lastno distribucijo ne morejo narediti.