Ameriško obrambno ministrstvo se boji, da bo 5G motil GPS

Matej Huš

23. nov 2019 ob 13:29:49

V prvi polovici leta smo bile priče boju NASE in NOAA zoper uporabo frekvenčnega pasu 24 GHz za mobilna omrežja nove generacije 5G, ker obstaja strah, da bi to motilo vremenske satelite, ki v pasu 23,6-24,0 GHz merijo vodno paro v ozračju. Ocenjevali so, da bi to za tretjino poslabšalo natančnost vremenskih napovedi, kar bi imelo posledice tudi za sposobnost napovedovanja poti hurikanov. Ameriško obrambno ministrstvo pa ima pomisleke glede pasu L med 1,0 in 2,0 GHz, kjer bi lahko 5G motil signal GPS.

Gre za tako imenovani načrt Ligado Networks (bivši Lightspeed), kjer bi se pas 1675-1680 MHz uporabljal tudi za 5G. FCC (Zvezna komisija za telekomunikacije) to želi, ker je ta pas poleg pasu 1670-1675 MHz, ki se že sedaj uporablja za brezžični prenos podatkov. Ministrstvo za obrambo je 18. novembra poslalo uradno pismo, v katerem temu nasprotujejo.

Sateliti GPS uporabljajo pas L s središčem pri 1575,42 MHz, ker je ta frekvenca zelo prodorna in je ne zaustavijo oblaki, dež ali vegetacija. Hkrati se pas L uporablja tudi za druge navigacijske namene, na primer zračno navigacijo, telemetrijo, IFF (Identify Friend or Foe), rakete itd. Pas L se uporablja tudi za satelite za mobilno komunikacijo, kjer želi Ligado Networks sodelovati s podjetjem Inmarsat, od koder tudi ideja o delitvi tega pasu. Ligado zavrača pomisleke obrambnega ministrstva, češ da so moči 5G primerljive z 10-W žarnicami, zato ne bodo motile vojaških in satelitskih komunikacij. Toda jakost pada s kvadratom in signal GPS je na Zemlji precej šibkejši tudi od zelo šibkih virov interference, če se jim približamo.