Münchenski projekt Linux končan

Matej Huš

13. dec 2013 ob 21:50:02

München je končal prehod javne uprave na Linux, s čimer se zaključuje eden najdaljših, najbolj spremljanih in tudi kontroverznih projektov programske migracije. Postopek se je začel že leta 2006, v petih letih so prilezli na polovico, letos novembra pa je bil projekt tik pred zaključkom. Včeraj je občinska uprava na internetu objavila končno poročilo (stran 4-5), s čimer je projekt končan.

Od sprejema odločitve leta 2004 do zaključka je preteklo dolgih devet let. V tem času je München zamenjal približno 14.800 računalnikov z Windows na Linux in z Officea na OpenOffice. Slednjih je za odtenek več, ker nekateri pač poganjajo specializirane programe, ki v Linuxu ne tečejo. Glavno vprašanje je seveda, koliko so s tem prihranili. Ocene so različne in precej netočne, ker tudi Microsoft ob napovedi velikih migracij ponudi velike popuste na licence, a v Münchnu to ni pomagalo. Ocena oblasti predpostavlja približno 10-milijonski prihranek, milijon gor ali dol, od česar znatni del odpade tudi na strojno opremo, ki je zaradi prehoda na Linux ni bilo treba menjati, medtem ko bi bila za nove verzije Windows prešibka.

Münchenski projekt je zasledoval še druge cilje, med njimi konsolidacijo IT-sistemov, kjer je vlada džungla, in navezavo na odprte standarde, s čimer se preprečuje vendor lock-in. Münchenska podžupanja Christine Strobl je projekt tako označila kot absoluten uspeh, saj so z deljenjem rezultatov in rešitev z javnostjo naredili pomemben korak proti odprtosti in neodvisnosti od posameznih podjetij. Projekt je uradno končan, še vedno pa tečeta razvoj in vzdrževanje namenske distribucije LiMux,