Windows 10 se v vsakem primeru pogovarja z Microsoftom

Matej Huš

6. feb 2016 ob 22:39:37

Nobena skrivnost ni, da Windows 10 ni ravno naravnan v prid zasebnosti. S privzetimi nastavitvami v Redmond pošilja cel kup informacij o uporabniku in računalniku, na nekatere računalnike se odvisno od nastavitev Windows Update prenese kar sam, Microsoft pa grozi tudi z onemogočenjem poganjanja piratskih programov. Toda četudi odkljukamo vse nastavitve za zasebnost in onemogočimo vso telemetrijo in pošiljanje podatkov Microsoftu, Windows 10 še vedno kliče domov.

Tudi poslovna verzija Windows 10 Enterprise z izklopljeno vso telemetrijo je v osmih urah, kolikor je trajal eksperiment, domov poklicala štiritisočkrat. V poskusu so uporabljali čisto namestitev Windows 10 Enterprise, ki je ves čas trajanja ni nihče uporabljal. Instalacija v Virtualboxu je imela omogočen dostop do interneta, usmerjevalnik pa je beležil ves promet. Analiza je pokazala, da je v osmih urah sistem povezoval s 93 IP-naslovi, izmed katerih jih večina pripada Microsoftu. To kaže, da tudi izklop vse telemetrije in sistemov za izboljšanje uporabniške izkušnje ne odreže popolnoma komunikacije z Microsoftovimi strežniki.

Medtem ko uporabniki domačih verzij Windows 10 pošiljanje telemetrije ne morejo povsem izklopiti, je Microsoft za poslovne verzije obljubil, da bo to mogoče. Žal to še vedno ne pomeni, da se računalnik sploh ne bo pogovarjal z Microsoftom. Pri tem ni pomembno, ali je komunikacija škodljiva ali ne, temveč njen obstoj. V poslovnih okoljih pogosto ne želimo nobene nepotrebne in prikrite komunikacije računalnikov z zunanjim svetom.