Z novimi posodobitvami tudi Windows 7 in 8 razgaljata uporabnike

Matej Huš

2. sep 2015 ob 09:29:16

V Windows 10 je precej polemik sprožilo odkritje, da s privzetimi nastavitvami operacijski sistem Microsoftu pošilja ogromno podatkov o uporabniku. Gre za program CEIP (Customer Experience Improvement Program), ki za izboljšanje uporabniške izkušnje Microsoftu sproti pošilja podatke o iskanju ipd. Program je mogoče izključiti, a to popolnoma ne ustavi prenosa vseh podatkov. Zaradi tega so nekateri začasno odložili nadgradnjo in vztrajajo na Windows 7 in 8, ki doslej nista razgaljala uporabnikov v tolikšni meri. A to se je spremenilo.

Microsoft je minuli teden izdal štiri popravke (KB3068708, KB3022345, KB3075249 in KB3080149), ki ne sodijo med varnostne popravke. Namesto tega uvajajo novo funkcionalnost, in sicer storitev Diagnostics and Telemetry, ki počne isto kot Windows 10. Po namestitvi začne na naslova vortex-win.data.microsoft.com in settings-win.data.microsoft.com pošiljati iste podatke, kot to počne Windows 10. Temu se je mogoče izogniti na dva načina: bodisi s požarnim zidom preprečimo dostop do omenjenih strežnikov bodisi vse štiri posodobitve odstranimo (in potem v Windows Update nastavimo njihovo vrednost na Hidden, da nas ne bo znova pozival k namestitvi). V Windows 10 tega luksuza nimamo.

Ob tem velja poudariti, da Microsoft ne pregleduje vaših osebnih dokumentov in slik. Vseeno pa pobira nekatere podatke o računalniku in iskanju, uradno z namenom izboljšati uporabniško izkušnjo.