Hočeš nočeš je Windows 10 tu

Matej Huš

13. sep 2015 ob 14:07:55

Microsoft je zelo agresiven v svojih poizkusih, da bi čim več ljudi prepričal v nadgradnjo na Windows 10. Brezplačna nadgradnja z Windows 7 in novejših je lepa gesta, samovoljen prenos brez obvestila uporabniku pa mejo že presega. Kdor ima vključen samodejen prenos posodobitev za Windows, bo Windows 10 dobil na disk, ne da bi vedel.

Uporabniki so namreč opazili, da se je na disku znašla mapa $Windows.~BT, ki meri 3,5 do 6 GB. V njej so vse namestitvene datoteke za Windows 10, četudi sploh niso sodelovali pri rezervaciji Windows 10 pred izidom oziroma niso izbrali posodobitve po izidu.

Microsoft je potrdil, da gre dejansko za namestitvene datoteke za Windows 10. Zapisali so, da ob vključeni možnosti samodejnega prenosa posodobitev avtomatično prenesejo vse potrebne datoteke za Windows 10, ki jih bodo uporabniki potrebovali, če se odločijo za nadgradnjo.

Problem je, da gre za obsežen zalogaj, ki tudi v letu 2015 ni povsem nedolžen. Diski so načeloma veliki več terabajtov, SSD-ji (in ostali nosilci podatkov) pa niti ne. Prav tako imajo številni uporabniki omejen mesečni prenos podatkov z interneta in zagotovo ne bodo navdušeni nad tratenjem gigabajtov za operacijski sistem, za katerega sploh še niso prepričani, ali ga bodo namestili. Da se omenjeni zagati izognete, morate odkljukati možnost prenosa posodobitev po predhodni odobritvi.