Windows 10 bo onemogočil piratske igre in neavtorizirano opremo

Matej Huš

16. avg 2015 ob 14:00:51

Microsoft je v novi verziji operacijskega sistema Windows 10 posodobil pogoje uporabe (Services Agreement) z dikcijo, ki je dvignila precej prahu. Po novem si namreč Microsoft jemlje pravico, da uporabniku prepreči dostop do storitev, igranje piratskih verzij iger ter uporabo neavtoriziranih naprav. Prav tako lahko zahteva posodobitev programske opreme za nadaljnji dostop do storitev.

Zanimiva je definicija piratskih verzij iger in neavtoriziranih naprav, ki očitno izpušča preostalo piratsko programsko opremo. Kaj so neavtorizirane naprave, ni nikjer opredeljeno, kar prav tako vzbuja nelagodje. Zelo verjetno je ta odstavek napisan z mislijo na Microsoftove igralne konzole, kjer je stopnja piratstva precej visoka. Ker bo Windows 10 deloval na osebnih računalnikih, konzolah, pametnih telefonih, tablicah, očalih in še kje, je treba tudi pogoje uporabe zapisati tako, da pokrivajo možne nezakonite rabe na vseh teh napravah. A zelo ohlapne definicije, ki puščajo veliko odprtega interpretaciji, niso najboljši način za to.

Spomnimo, da Windows 10 Microsoftu posreduje podatke o lokaciji naprave, zgodovini brskanja, uporabljenih aplikacijah, adresarju in še številne druge, če tega izrecno ne onemogočimo.