Nizozemski varuh zasebnosti: Windows 10 krši zakon

Matej Huš

15. okt 2017 ob 10:34:04

Nizozemski informacijski pooblaščenec (DPA) je v postopku ugotovil, da Windows 10 Home in Pro kršita nizozemsko zakonodajo o varovanju osebnih podatkov. Glavni problem je, da Microsoft ne pridobi poučenega soglasja uporabnika za uporabo osebnih podatkov, saj jim ne razkrije natančno, kaj namerava z osebnimi podatki početi. Strinjanje, ki ga tako uporabnik izrazi z izborom nastavitev, zato ne zadostuje zakonskim zahtevam. Tudi s privzetimi nastavitvami operacijski sistem zbira in posreduje več podatkov, kot je to uporabniku razumljivo predstavljeno.

Čeprav je Microsoft v nadgradnji Windows 10 Creators Update popravil način, kako nastavimo želeno stopnjo zasebnosti, je to storil površno. V nekaterih primerih se ob nadgradnji izbire ponastavijo, četudi so imeli uporabniki prej določen strožji režim. Resda morajo ponovno odkljukati, kakšno stopnjo zasebnosti želijo, a pričakovali bi, da bodo privzeto ostale stare nastavitve. Pri nastavitvi telemetrije na osnovno raven Microsoft sicer napiše, kaj se bo zbirali, pri izbiri polne telemetrije pa te možnosti ni.

Microsoft se je že odzval. Pripravili so podroben odgovor, v katerem številne navedbe zavračajo in pojasnjujejo številne nastavitve. Prav tako so v Redmondu izrazili zavezo, da nesoglasja uredijo in poskrbijo za zakonitost izdelka. To je tudi edino smiselno, saj je DPA dejal, da v primeru nesodelovanja lahko izreče globo.