Windows 10 bo končno nudil več zasebnosti

Matej Huš

24. jan 2018 ob 21:12:31

Microsoft se že od samega izida Windows 10 bojuje z očitki, da mu za zasebnost uporabnikov ni mar in da Windows 10 v Redmondu pošilja čisto preveč podatkov, česar se sploh ne da v popolnosti izključiti. Sedaj so se - vnovič - odločili, da bo v prihodnosti bolje. Nova verzija Windows (interna različica 1803), ki je članom skupnosti Insider že na voljo, bolje skrbi za zasebnost in uporabnikom daje več moči pri odločanju, kaj bi delili.

Novi možnosti v Windows 10 bosta Diagnostic Data Viewer (DDV) in Delete diagnostic data, ki že z imenom razkrivata svoj namen. Prva bo omogočila pregled telemetrije, ki jo operacijski sistem zbira in pošilja Microsoftu. Druga možnost pa bo poskrbela za izbris, preden bi se telemetrija utegnila poslati v Redmond. Pregled telemetrije je bil s specializiranimi orodji za administratorje pri poslovnih uporabnikih mogoč že sedaj, a novo orodje to možnost lajša in ji širi dostopnost. DDV se bo namestil prek Microsoft Store, a se ne bo treba prijaviti v storitev. Telemetrični podatki bodo razdeljeni v več kategorij, po katerih bo mogoče sortirati, a še vedno bo prikaz bolj ali manj tekstoven.

Posodobljen je tudi Privacy Dashboard, ki omogoča lažji pregled podatkov, ki so povezani z računom pri Microsoftu. Te podatke bo mogoče na enem mestu pregledovati, spreminjati in brisati. Poleg tega si bomo na primer lahko ogledali še druge stvari, ki jih Microsoft ve o nas - denimo personaliziran slovar, ki nastaja na podlagi zgodovine tipkanja in iz katerega nam računalnik predlaga dokončanje trenutnega vnosa.