Microsoft preizkuša reklame v meniju Start v Windows 10

Matej Huš

16. okt 2015 ob 00:41:06

Na pametnih telefonih so v brezplačnih aplikacijah oglasi nekaj običajnega, saj (tudi) od tega avtorji teh aplikacij živijo. Na računalnikih v ekosistemu Windows se od reklam vse bliska na spletu, medtem ko jih programi skoraj nimajo, razen kakšnih brezplačnih (freeware ali freemium). Lahko pa bi jih imeli. Microsoft preizkuša, kako bi se obnesli oglasi za aplikacije v meniju Start.

Ob tem se velja spomniti na Mozillo, ki je pred poldrugim letom razmišljala o vpeljali reklam v Firefox. Zamisel ni bila preveč dobro sprejeta in nekaj mesecev pozneje so sporočili, da je ne bodo udejanjili. Microsoftov poizkus je taktnejši.

V razvojnem kanalu (program Windows Insider) so se v meni Start prikradle reklame, ki jih seveda imenujejo Priporočene aplikacije. Na podlagi preteklih prenosov (nakupov ali brezplačnih aplikacij) s spletne tržnice najnovejše beta verzije Windows 10 predlagajo aplikacije, ki bi jih uporabniki morda lahko sneli.

Microsoft trdi, da ne gre za problematično prakso, ker je mogoče funkcijo ugasniti. To drži, saj je mogoče prepovedati prikaz priporočenih aplikacij posameznega proizvajalca ali kar vseh. A po drugi strani ni lepo, da Microsoft tako funkcijo uvede avtomatično, potem pa od uporabnikov terja izklop. Primernejša bi bila obratna pot. Seveda ni nujno, da bo funkcija v takšni obliki na voljo tudi končnim uporabnikom, je pa to verjetno.

To ni edina nespretnost, ki si jo je privoščil Microsoft. Večji problem so predstavljali avtomatični prenosi Windows 10 na računalnike, ne da bi uporabniki to želeli. Sicer se sistem ni namestil, a je vseeno porabil precej pasovne širine in tudi prostora na disku. Spodrsljaj so bile tudi posodobitve za Windows 7 in 8, ki so Microsoftu prinesle možnost spremljanja dogajanja na računalnikih, kar je eden izmed glavnih pomislekov pri nadgradnji na Windows 10.