Windows 10 je tu!

Matej Huš

29. jul 2015 ob 15:36:11

Pa smo dočakali najteže pričakovan izid operacijskega sistema letos. Danes je uradno izšel Windows 10, ki v primerjavi s prejšnjimi verzijami prinaša precej konceptualnih sprememb. Po Microsoftovih pričakovanjih naj bi se začenjala doba operacijskega sistema kot storitve namesto izdelka, kar se bo poznalo tudi pri nadgradnjah.

Začnimo na začetku. Kdo dobi Windows 10 zastonj? Vsi uporabniki legalnih verzij Windows 7, 8 in 8.1. Tudi kdor uporablja Windows 10 Preview, bo novo verzijo dobil brezplačno, če je imel pred tem nameščene legalne verzije omenjenih sistemov. Uporabniki Windows XP in Viste bodo morali kupiti polno licenco, kar velja tudi za pirate. Navkljub prvotnim napovedim, da naj bi ti dobili legalno verzijo Windows 10 zastonj, se to ne bo zgodilo.


Koliko bo Windows 10 stal? Zelo odvisno od tega, kaj imate in kaj želite. Windows 10 Home bo stal 100 dolarjev, Windows 10 Pro pa 200 dolarjev. Prehod na storitev bo torej postopen; za zdaj bo iz tega sveta obvezno nadgrajevanje, medtem ko bo izdelek še vedno treba kupiti in ga ne bo mogoče najemati.

Čeprav je Windows 10 izšel danes, to ne pomeni, da ga boste tudi danes dobili. Kdor ga res želi, lahko s trikom svoj računalnik pretenta v takojšnjo namestitev. Najprej bo treba prek Windows Update namestiti vse popravke za trenutno verzijo, potem pa rezerviramo novo verzijo s klikom na ikono Get Windows 10 v spodnjem desnem kotu zaslona, vključimo samodejne posodobitve in po potrebi počistimo mapo SoftwareDistribution\Download v mapi Windows. Prenos Windows 10 vsilimo z ukazom wuauclt.exe /updatenow v ukazni vrstici. Microsoft sicer pojasnjuje, da bo nadgradnja potekala v več valovih. Če sistema ne dobite danes, ga boste kak dan pozneje. Prvi bodo na vrsti namizni računalniki, prenosniki in tablice, medtem ko bodo pametni telefoni, Xbox One, Arduino in drugi še malo počakali. Pri novi programski opremi običajno počakati nekaj časa pred nadgradnjo niti ni neumna odločitev.


A kot je Microsoft sporočil, danes je v 190 državah že na voljo Windows 10. Zanimivo je še vprašanje, kako dolgo bo Windows 10 podprt. Trenutno zagotavljajo, da vsaj do 13. oktobra 2020 z novimi funkcijami in 14. oktobra 2025 za varnostne popravke. Torej lahko reprizo smrti Windows XP in povezanih težav pričakujemo čez deset let. Microsoft prav tako ne bo več izdajal servisnih paketov, temveč posodobitve v slogu Windows 8.1. Prva bo prihodnjega junija, naslednja pa oktobra 2017, se glasi trenutni načrt iz Redmonda.


In kaj je najpomembnejša novost v Windows 10? Pričakovano je to meni Start, ki je vse od Windows 95 ikona Windows, pa je potem v Osmici izginil in sprožil ogorčenje uporabnikov. Sedaj je nazaj. Druga pomembna novost so avtomatične nadgradnje in posodobitve, ki ne bodo obsegale le varnostnih popravkov, temveč tudi funkcionalnosti. Te bodo za domače uporabnike obvezne. Integracija OneDrive je še globlja, Windows Defender naj bi še bolje odganjal viruse, Windows Hello vas bo pozdravil pri prijavi, podatke pa vam bo pomagala iskati Cortana. Pozabiti ne smemo niti na novi brskalnik Microsoft Edge, ki nadomešča Internet Explorer. XboX App omogoča streaming z Xboxa, Companion App pa integracijo s telefoni iPhone, Android ter seveda Windows Phone. Vgrajenih je seveda še cel kup drugih aplikacij. Več gonilnikov, večja varnost, višja hitrost in zanesljivost pa so že standardni opisi vsake nove verzije.

Vabljeni, da svoje izkušnje delite v komentarjih.