Nov način posodabljanja v Windows 10

Matej Huš

4. okt 2014 ob 22:40:47

Microsoft bo v Windows 10 uvedel korenito spremembo posodabljanja sistema, ki je vse od uvedbe Windows Update pred šestnajstimi leti ostalo bolj ali manj nespremenjeno. Sprva je bila Windows Update spletna stran, kasneje pa program v nadzorni plošči, ki je prikazala vse izdane popravke, posodobitve in nove funkcionalnosti za nameščeno verzijo Windows, ki jih uporabnik še ni prenesel in namestil. Pri izbiri pa je bil uporabnik prepuščen sam sebi.

V Windows 10 bo drugače. Jim Alkove iz oddelka za poslovni program Windows pojasnjuje, da bo nova verzija prinesla tri načine posodabljanja. Za domače uporabnike bo najprimernejši način fast-moving consumer pace, kjer bodo takoj po izdaji na voljo vsi popravki, posodobitve in tudi nove funkcionalnosti. Mednje na primer sodijo posodobitve uporabniškega vmesnika ter nadgradnje znotraj verzije, kot je bil recimo prehod z Windows 8 na Windows 8.1.

Podjetja bodo imela za pomembne sisteme dolgoročno možnost nadgradnje, tako imenovani long-term. V tem primeru se bodo prenašali in nameščali samo varnostni popravki, medtem ko posodobitve in nove funkcionalnosti ne bodo na voljo. To bo zmanjšalo možnost, da bi šlo zaradi nadgradenj kaj narobe ali da bi se podrla združljivost s kakšnim izmed nameščenih programov. Podjetja bodo še vedno popravke lahko distribuirala po svojih omrežjih prek WSUS (Windows Server Update Services).

Obstajala bo tudi vmesna verzija, kjer bodo imeli uporabniki približno štiri mesece časa, da namestijo najnovejše posodobitve. Vsakdo se bo lahko naročil na najprimernejši način posodabljanja glede na svoje potrebe. S tem je Microsoft pokazal, da upošteva pripombe poslovnih uporabnikov, ki jih je letos ob izidu Windows 8.1 Update neprijetno presenetil z zahtevo, da ga v 30 dneh namestijo, ker varnostnih obližev za prejšnjo verzijo ne bo. Kasneje so to mejo dvignili na 120 dni, kar so ravni omenjeni štirje meseci.

Nov način posodabljanja Windows kaže, da se Microsoft odmika od klasike, ki so se jo naučili s servisni paketi za Windows NT 4. Tedaj se je Microsoft odločil, da bodo varnostni in drugi popravki ločeni od novih funkcionalnosti, ker mešanje prinese zgolj zmedo. Toda v času hiperprodukcije programske opreme in čedalje krajših ciklov posodabljanja - recimo Firefox in Chrome izdajata nove verzije mesečno - so tudi v Redmondu dogajajo spremembe. Windows bo očitno nove funkcionalnosti dobival hitreje kot doslej.

Mimogrede, predogledna verzija Windows 10 je že na voljo.