Prihaja nova generacija Windows 10 - ali 11?

Matej Huš

3. jun 2021 ob 20:44:18

Microsoft je ob izidu operacijskega sistema Windows 10 večkrat povedal, da je to zadnja verzija, ki jo bomo potrebovali, saj se bo v neskončnost posodabljala. Več let je to veljalo, sedaj pa se glasno špekulira o Windows 11, ki naj bi ga redmondski velikan pripravljal. Nekaj več bo znanega 24. junija, ko bo potekal dogodek o Windows, kjer Microsoft obljublja informacije o tem, kaj je novega in kaj prihaja. Poleg novega logotipa, seveda.

V Redmondu so seveda mojstri PR, zato ne presenečajo drobci informacij, ki so jih dostavili medijem. Podpredsednik Yusuf Mehdi je dejal, da vse od izida Windows 95 ni bil tako navdušen kakor sedaj. Prvikrat po izidu Windows 10 je nekdo iz Microsofta omenil novo verzijo. Izvršni direktor Satya Nadella pa je javno povedal, da testira "novo generacijo Windows". Ta naj bi bila najvidnejša v zadnjem desetletju. Ali bo nova različica Windows 11 ali pa samo nadgradnja Windows 10, je bolj ali manj semantično vprašanje. Vemo namreč, da bo sprememb precej.

Grafični vmesnik bo osvežen. Nov bo meni Start, ikone bodo nove, Raziskovalec izboljšan, aplikacije za Windows bodo imele zaobljene robove. Pričakovati je, da bo vsaj nekaj funkcionalnosti iz ukinjenega Windows 10X na voljo v novi generaciji Windows. Pod pokrovom bo takisto marsikaj novega: podpora za Xbox Auto HDR, izboljšana podpora za zvok prek Bluetootha, novi Microsoft Store, odpravljene težave pri razvrščanju aplikacij ob več zaslonih itd.

Ne glede na poimenovanje nove verzije pa lahko upamo, da bo Microsoft to standardiziral bolje. Trenutno z Windows 10 vlada precejšnja zmeda, saj nihče ne ve točno, v kakšnem zaporedju bi sledile Anniversary Update, Falls Creators Update in November 2019 Update. Novi pristop z 20H1 je vsaj malce bolj poveden.